Finske gravejournalister til SKUP
De finske gravejournalistene Tuomo Pietiläinen og Anssi Miettinen i Helsingin Sanomat drev i flere år gravejournalistikk mot telegiganten Sonera, som svarte med å avlytte journalistene. Nå kommer de to til SKUP-konferansen i april for å fortelle om skandalen.
26.01.2005 10:46

Tuomo Pietiläinen og Anssi Miettinen i Helsingin Sanomat. Foto: Heikki Saukkomaa, Lehtikuva.


TeliaSonera Finland Oy (Sonera) er den største teleoperatøren i Finland med bl.a. 2.2 millioner mobiltelefonbrukere.

De to finske gravejournalistene startet for flere år siden kritisk og nærgående journalistikk om Sonera og indre økonomiske forhold i bedriften.

Bedriftens ledelse svarte med en omfattende kildejakt, der den interne sikkerhetsavdelingen i Sonera fikk i oppgave å overvåke journalistene, deres mobiltelefoner og totalt 81 ansatte i Sonera for å finne ut hvem som lekket informasjon fra selskapet til den finske avisen. Den ulovlige overvåkningen av ansatte og opp mot 6000 personer de ansatte var i kontakt med via mobil, telefon eller e-post er nå vokst til den største teleskandalen i finsk historie.
 
Nå er seks sjefer i Sonera tiltalt, deriblant den tidligere toppsjefen Kaj-Erik Relander, informasjonsdirektør Jari Jaakkola og sikkerhetsjef Juha E. Miettinen. I tillegg til overvåkningen av ansatte og journalistene er det også avslørt at Sonera trolig ga ulovlig avlyttingshjelp til politiets sikkerhetstjeneste i landet og til Helsinki-politiet.

De to journalistene har vunnet Bonnier-prisen for arbeidet med Sonera-skandalen, og kommer til SKUP-konferansen for å fortelle om skandalen og hvordan de arbeidet som journalister for å avdekke denne.

Les mer om saken her

Profil på de to journalistene fra Helsingin Sanomat

SKUP-konferansen finner i år sted 15. - 17. april, på Clarion Hotell Oslo Airport på Sør-Gardermoen.

For mer informasjon, kontakt styreleder Kjetil Stormark (tlf 9054 8964) eller styremedlem Frode Nielsen (tlf 9076 0636).