Står for alt
- Jeg er overbevist om at regjeringen selv lekka David Kellys navn til to journalister før de innrømte offentlig at de visste Kelly var kilden, sa tidligere BBC-journalist Andrew Gilligan under et SKUP-seminar i går.
Tine S. Johansen, 17.04.2005 12:24

Andrew Gilligan besøkte SKUP-konferansen 2005. Foto: Kim Nygård

Anette Groth åpnet seminaret ’Når kilden din tar livet av seg’ med å si at Kelly- saken er eksempelet som viser hvor langt den britiske regjeringen var villig til å gå for å rettferdiggjøre krigen i Irak. Om regjeringens kritikk sa Gilligan:
- Hovedkritikken fra regjeringen mot meg var at jeg baserte saken min på kun én kilde. Det er ganske ironisk nå som vi kjenner deres kilde til Irak-dossieret.

Oppstyret rundt Gilligan og Kelly startet etter at Gilligans radiosending ’Today’ 29. mai 2003 der han kritiserte regjeringens rapport på Irak og sa:
- Jeg har blitt fortalt at regjeringen sannsynligvis visste 45-minutters-påstanden var feil. 

Om sendingen og Kelly-saken sa Gilligan at det eneste han angret på var ordene: ’Jeg har blitt fortalt’.

På spørsmål hva han syntes om Hutton-rapporten sa Gilligan:
- Den var så dårlig at den var bra. Hvis Alistar Campbell hadde blitt bedt om å skrive rapporten og ikke Hutton, ville til og med han ha vært ti prosent mer kritisk til egen innsats. Det var regjeringen som valgte Hutton som dommer og han leverte så det holdt.

I sakens hete i Storbritannia gikk to BBC-sjefer av, men Gilligan sa han følte han hele tiden hadde BBC i ryggen.
- Jeg fikk god støtte. De var overbevist om at saken var sann. De hadde også fått 45-minutters-påstanden bekrefta fra flere separate kilder.

- Jeg slutta ikke i BBC fordi jeg var redd for å få sparken. Jeg slutta fordi jeg tror ikke BBC ville ha gitt meg flere spennende oppdrag hvis jeg ble. Det er mange jobber i BBC, og jeg ville nødig bli ompassert til Londons nye trafikkreporter, sa Gilligan tørt.

Om det mye omstridte forholdet til Blairs tidligere kommunikasjonsrådgiver Alastair Campbell sa Gilligan:
- Campbell og jeg har aldri møttes. Vi har ikke en gang utveksla epost. Men jeg tror radio er et veldig intimt medium. En føler personen på radioen snakker direkte til en selv. Campbell likte ikke radioprogrammet mitt ’Today’, men siden det setter en del av agendaen i England i dag er han nødt til å høre på. Han er en ganske trist person og feil mann i feil jobb