Persontest av paneldeltakere
Personlighetstester blir ofte brukt for å velge ut folk til lederstilinger. Dette var et av temaene under SKUP-seminaret "La oss spille det svakeste ledd: Slik finner vi sjefen din"
Julia S. Perelstein 16.04.2005 17:11

Hvem er svakest? Fra venstre: Per Ø. Svenkerud (Psykolog), Kjeld Rimberg(rådgiver ), Elin Floberghagen (nestleder i NJ), Mai Torill Hoel (A-pressen), Elin Ørjasæter (personaldirektør) og Åge Petter Christiansen (Hodejegerne). På storskjerm: programleder Anne Grosvold

Hva som skal til for å bli mediesjef i Norge var oppe til debatt under SKUP-konferansen lørdag formiddag. Anne Grosvold ledet et panel som diskuterte hvordan man velger ut de riktige lederne.

Personlighetstester

- Det tar bare seks minutter å vite om man vil ansette noen eller ikke. Utvelgelsesprosessen vil alltid være subjektiv, men personlighetstester kan være et redskap for å finne nettopp den kandidaten man leter etter, sier psykolog Per Ø. Svenkerud. For å illustrere poenget hadde han testet en del av paneldeltakerne, og resultatene vises på storskjerm i salen. Testen viser karakteristiske egenskaper, hvordan man reagerer under press, og alternative yrkesmuligheter.

Kritisk

Tidligere leder i NSB og rådgiver Kjeld Rimberg hadde valgt å ikke la seg teste sammen med de andre.
- Å ta denne testen er rent sprøyt. Ingen av disse resultatene kommer inn på temaet ledelse, og  de er både ufaglige og usaklige. Hodejeger Åge Petter Christiansen og personaldirektør Elin Ørjasæter er uenige. De har begge brukt tester for å velge ut sjefer og mener de har mye for seg.
-Testene kan for eksempel brukes for å vite hva man skal stille kandidatens referanser. Viser resultatet at vedkommende har stort behov for å få viljen sin kan man spørre hvordan han har regagert når han ikke har fått den, sier hun, men understreker at dette kun er en del av utvelgelsesprosessen.

Sjefsambisjoner

Det er imidlertid visse egenskaper man bør ha for å bli en god leder. Elin Ørjasæter mener en sjef både skal være fysisk og psykisk robust:
-Du bør ikke knekke sammen eller være sint på grunn av evig stress, da mister du vurderingsevnen.
Å tåle kritikk er et annet kriterium for en som må ta vanskelige beslutninger.
-Særlig innen media ligger det anerkjennelse i å være kritisk for å få frem de beste sakene og programmene. Da må man regne med at de ansatte også er kritsike til sjefen, legger hodejeger Christiansen til.