85-åring kandidat til SKUP-prisen

85 år gamle Ludvig Throndsen fra Drammens Tidende er tidenes eldste deltaker i konkurransen om SKUP-pris.

Odd Myklebust, 24.01.2007 14:47

Seniorreporter Ludvig Throndsen (85) i Drammens Tidende er en av årets kandidater til SKUP-prisen. Foto: Nils Maudal, Drammens Tidende.

Dagen etter at han ble ansatt som journalist i Drammens Tidende, 12. mai 1945, ble krimreporter Throndsen sendt til Bærum der to NS-ministre og en annen fremtredende nazist hadde forskanset seg. Journalistene ventet i timesvis - forgjeves.

Det var en dansk kollega som neste dag kunne presentere et skup. Han ventet ikke på at nazistene skulle vise seg, men fant telefonnummeret til gården og på den måten fikk et telefonintervju med Jonas Lie rett før den forhatte justisministeren skjøt seg.

- Så enkelt kan det gjøres, tenkte unge Throndsen som deretter dekket rettsoppgjøret, inklusive saken mot Vidkun Quisling.

Throndsen ble pensjonist i 1990, men fortsatte å skrive for avisen - som frilanser og daglig bidragsyter av spalten "for hundre år siden". Det var der han kom over mysteriet Fram, hvordan et skip og hele dets besetning forsvant sporløst et sted i Drammensfjorden i 1905.

Throndsen saumfarte avisartikler, historiske arkiver, snakket med etterkommere av de savnede og intervjuet maritime eksperter. På den måten kunne han sannsynliggjøre hva som forårsaket forliset og hvor det fant sted.
Artikkelserien sto på trykk i fjor vår og førte til at dykkere ble inspirert til å lete på nytt, slik mange har gjort i løpet av de hundre årene som har gått. En miniubåt fant skipet på 95 meters dyp, omtrent der Throndsen mente forliset måtte ha skjedd.

Mysteriet med et forsvunnet skip og elleve omkomne sjøfolk ble løst - 100 år etter.

Og Throndsen er nå kandidat nummer 39 av 52 i kampen om SKUP-prisen med prosjektet "D/S Fram av Drammen".