– Vær varsom
TV2s Johnny Brenna mener norske krimjournalister må trå varsomt i forhold til sine kriminelle kilder. – De kan bli din verste fiende, sier Brenna.
Kristian Mykleset, 16.03.2007 19:35

ADVARER: TV 2s Johnny Brenna advarer for mot sterke bånd mellom journalister og kriminelle kilder. Her sammen med Harald Stanghelle fra Aftenposten og PST-sjef Jørn Holde. Til høyre ordstyrer Anders Magnus fra NRK. Foto: Kristian Mykleset.

Journalisters forhold til kildene sine har vært et hett tema det siste året. Huset til Dagsavisen-journalist Nina Johnsrud ble i fjor sommer beskutt.

Senere på året kom det for dagen at en kvinnelig TV2-reporter skal ha hatt et forhold til terrorsiktede Arfan Bhatti.

Under SKUP-seminaret «Hvordan takle kriminelle kilder?» ble det stilt spørsmål om hvor grensene går.

Johnny Brenna er tidligere politispaner, nå TV2s krimekspert. Han mener journalister må vise aktsomhet.

- Mine regler for kildesamtaler er at jeg bruker lite mobil, og møtes alltid på nøytral grunn. Det er veldig viktig å holde avstand til kildene. Et møte skjer aldri hjemme hos meg eller hos kilden. Plutselig kan kilden bli din verste fiende, og du som journalist kan bli en brikke som brukes. Kanskje det viktigste holdepunktet er at en skal kunne lage en sak uten fare for egen sikkerhet, sier Brenna.

Han fikk sterk støtte fra Aftenpostens Harald Stangehelle.

- Holdninger er viktig. Dukker vanskelige ting opp, er det viktig å si ifra til sin redaktør. Aftenposten, i mitt tilfelle, skal ikke ha 100 prosent kontroll på hvor medarbeiderne er til enhver tid, men jeg tror det er lurt å ha noen en kan gå til og snakke om vanskeligheter som oppstår, sier Stanghelle.

I panelet satt også PST-sjef Jørn Holme. Han mener journalisters kildepleie til tider er lite profesjonell.

- I utgangspunktet virker det som om journalister tenker om kildene som sine, som en skatt, og som en informant som følger journalisten samme hvor han jobber. Det jeg savner, i forhold til hvordan vi jobber, er sikkerhetsnett rundt journalistene under kildemøtene. En kriminell kilde kan være en stor fare, sier Holme.