Rasisme blant oss?
Det er tydeligvis et problem både i politiet, ambulansetjenesten og det offentlige for øvrig. Hvor omfattende er rasismen i norske redaksjoner?
Lars Nehru Sand, 07.11.2007 15:55

SKUP-styret vil derfor ta initiativet til det som trolig er tidenes første rasisme-undersøkelse i norsk presse. Resultatene fremlegges på SKUP 2008 helgen 11.-13. april.

SKUP-leder Håkon Haugsbø mener funnene i undersøkelsen, uansett utfall, vil danne et interessant grunnlag for en debatt:

-Det vil være et viktig vitenskapelig grunnlag for å diskutere et tema, fordi det er viktig hvordan norsk presse som premissleverandører for samfunnsdebatten, forholder oss til folk fra minoritetsgrupper, sier Haugsbø og fortsetter:

- Dette gjelder både personlige holdninger, men vi vil også se på hvordan norske redaksjoner behandler personer fra minoritetsgrupper som kilder, sier han.

- Tar problemstillingen på alvor.

Styrelderen takker for bidraget på 20.000 kroner fra NJ, og håper NR vedtar den samme støtten slik at spleiselaget med SKUP blir komplett.

-Det er et godt signal til publikum at presseorganisasjonene er med på å støtte dette som SKUP nå har tatt initiativ til. Det vil vise at norsk presse tar disse problemstillingene alvorlig, understreker Haugsbø.

Han peker på at det i sommer ble satt fokus på skjult institusjonalisert rasisme i etater som helsevesen og politi.

- Vi har ikke grunnlag for å si at journalister i utgangspunktet er bedre enn andre mennesker, og da er det naturlig å spørre seg om vi finner rasisme også i pressen. Det håper vi at denne undersøkelsen skal kunne gi et svar på, forklarer Haugsbø til Journalisten.

Preget samfunnsdebatten.

I 2007 har Obiora-saken i Trondheim og ambulanseskandalen i Sofienbergparken rystet Norge og fått bred omtale i pressen.

Blant konsekvensene er at Regjeringen har startet arbeidet med å undersøke hvor omfattende den offentlige diskrimineringen er.