Frykter dårligere gravevilkår
Da styrene for de fire nordiske gravejournalistikkforeningene møttes på idylliske Martrand utenfor Gøteborg nylig, ble slagplanen lagt for hvordan de nordiske foreningene kan kartlegge lovendringer som kan stikke kjepper i hjulene for kritisk og undersøkende journalistikk.

LARS NEHRU SAND , 24.10.2007 19:14

Lederne for nordiske gravejournalistorganisasjoner er enige om utstrakt samarbeid både på de nasjonale konferansene og på den globale gravejournalistkonferansen på Lillehammer i september 2008. F.v. Morten Hansen fra Danmark, Hanna Ruokangas fra Finland, Matti Stenrosen fra Sverige og Håkon Haugsbø fra Norge. Foto: JAN GUNNAR FURULY.


De nordiske gravejournalistorganisasjonene var samlet til samarbeidsmøte på Marstrand utenfor Gøteborg. Bak, f.v: Jan Gunnar Furuly (SKUP), Brigitte Alfter (FUJ), Kjetil Stormark (GIJ-frivillig), Espen Reiss Mathisen (SKUP), Katharina Karlsson (Gräv), Maria Konow Lund (SKUP), Morten Hanssen (FUJ), Pia Thordsen (FUJ), Frode Nielsen (GIJ-frivillig) og Karl Axel Jansson (Gräv). Foran, f.v: Håkon Haugsbø (SKUP), Heidi Molstad Andresen (SKUP), Hanna Ruokangas (Tutkiva), Anna Jakten (Gräv), Karin Pilkvist (Gräv) og Matti Stenrosen (Gräv). Foto: JAN GUNNAR FURULY.

- Ønsket er å kartlegge situasjonen i Norge, Danmark, Sverige, Finland og på EU-nivå for å se hvilke lover som gjelder i dag, og er planlagt, som kan innskrenke hvordan vi kan drive kritisk og undersøkende journalistikk, kom det frem på konferansen.

Det er spesielt overvåkningsregler knyttet til registrering av datatrafikk og telefonbruk som er aktuelt. Flere lovendringer knyttet til dette ble gjennomført i et antiterror-perspektiv i etterkant av terroranslagene mot USA 11. september 2001.


Har du tips? Kontakt SKUPs sekretariatsleder Lars Nehru Sand.

Samarbeid

Styrene fra de ulike landenes respektive gravekonferanser møtes årlig for å samordne programidér og gjester. I 2008 vil svenskenes Gräv-konferanse og den norske SKUP-konferansen avvikles samme helg, og det har blitt naturlig å samarbeide om noen internasjonale høydepunkt. På konferansen i Marstrand ble det også arbeidet spesielt med å få inn eget nordisk innhold på de nasjonale gravekonferansene i Norge og Sverige, et såkalt "nordisk løp".

Hvem? Vent å se!

Selv om både svenske Gräv og danske FUJ (Foreningen for undersøkende journalistikk) er rene medlemsorganisasjoner med en god del ekstraaktiviteter, er det som for stiftelsen SKUP, avviklingen av den årlige nasjonale konferansen som er det store høydepunktet.

Planlegger global gravekonferanse

SKUP skal ha hovedansvaret for program og avvikling av den internasjonale gravejournalistikk-konferansen GIJ (Global Investigative Journalism Conference) på Lillehammer i september 2008. Allerede nå er nordmennene i full gang med planlegging av programmet.


Les mer om GIJ her

- Vi har mange navn på blokken og har definert internasjonale konflikter, korrupsjon, miljø, og vilkår for kritisk journalistikk som noen av hovedtemaene, innledet  SKUPs Jan Gunnar Furuly, som er én av dem som har jobbet mest med programmet så langt.
Etter helgen i Sverige fikk Furuly en rekke nye ideer å jobbe videre med.

Omtale av møtet på nettsiden til de svenske gravejournalistene