FSK-sjefen måtte svare

Sjefen for Forsvarets spesialkommando, Torgeir Gråtrud, fikk ikke lov til å svare «ingen kommentar» under fredagens debatt om den norske innstatsen i Afghanistan.

Mari Hauge Åsland 11.04.2008 19:47

Foto: Martin Lerberg Fossum



Fra venstre: Torgeir Gråtrud, Jan Reksten, Harald Stanghelle, Tom Bakkeli.

Det var få som våget å håpe at Torgeir Gråtrud kom til kveldens paneldebatt om Norges krig i Afghanistan, og FSK-gene-ralen overrasket mange da han med smil om munnen troppet opp på Oseberg i full militær-uniform.  
 

- Det er faktisk en sensasjon at Gråtrud sitter her i dag, sa forsvars-journalisten Tom Bakkeli i VG under debatten. Sammen med Bakkeli og Gråtrud satt også politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, og sjefen for Forsvarets fellesoperative hovedkvarter, Jan Reksten, i panelet. 
 

Ordstyrer Knut Olsen i NRK ville undersøke nærmere hva som er sannheten om krigen i Afghanistan, og om den eventuelt kommer til å komme ut noen gang. Gråtrud og Reksten var ilagt forbud mot å si «ingen kommentar», og avslørte opptil flere ting som Stanghelle anså som nyheter. 
 

Den norske spesialstyrken i Afghanistan har drept én sentral Taliban-leder på oppdrag, og sørget for at ytterligere 5-6 ble arrestert. Det bekreftet Gråtrud og Reksten.  
 

- Vet dere hva som har skjedd med de arresterte taliban-lederne, spurte programleder Olsen.

- Vårt ansvar opphører idet vi har arrestert mennene og overlevert dem til lokalt politi. Jeg vet ikke hva som har skjedd med dem, men jeg håper at de ikke har blitt hengt.  
 

Gråtrud bekreftet også at FSK har tatt liv i Afghanistan ved mer enn én anledning. Forsvarslederne var ikke interessert i å konkretisere hvor mange liv de har tatt i Afghanistan.

- Vi har ikke «tatt ut» mer enn hundre fiendtlige soldater, sa Jan Reksten, og la til at det største antall fiender som var tatt ut i én skuddveksling, var 25. 
 

Verken han eller Gråtrud ønsket å spekulere i hvor langvarig krigen kom til å bli

- Men jeg ønsker ikke at mine barnebarn skal gjøre det som vi gjør i Afghanistan, utdypet Torgeir Gråtrud. 
 

Seminarrekken «Norge i krig» fortsettes på SKUP i morgen klokka 14, da med headlineren «Infokrigen: Journalistene vs. Forsvaret», og avsluttes med Tom Bakkeli og Eirik Veum som forteller om hvordan man får gode kilder i Forsvaret senere samme dag.