Verdenskjente bygdetullinger

Øystein Meier Johannesen varslet Rana Blad om at Hemnes kommune hadde plassert 89 millioner kommunekroner på amerikansk børs, men ble avfeid av redaksjonen. Det kan hende de angrer nå.

Ingrid Hvidsten, 12.04.2008 12:51

Foto: William E. Graham

Et knapt halvår etter at Terra-saken sprakk, er det fortsatt ikke helt klart hva som blir konsekvensene av åtte norske kommuners finanseventyr. I Hemnes tilsvarer tapet 60 000 kroner per innbygger, og skoler og sykehjem holder pusten mens kommunepolitikerne prøver å redde stumpene. En av Hemnes-innbyggerne skjønte tidlig at kommunestyret hadde tatt seg vann over hodet, men kommunestyremedlem og varsler Øystein Meier Johannesen ble ikke tatt på alvor av lokalavisa.

Lørdag stilte Meier Johannesen i panelet under ”Finansskandalen ingen skjønte”. Ved hans side satt Morten Hofstad, Finansavisen-journalisten som lenge var alene om å grave i nordlandskommunenes økonomiske krumspring.
 
Nådeløs
 
- Mens denne saken gikk i Finansavisen, hang vi opp oppslagene på en vegg, så alle kunne lese det Rana Blad ikke skrev om, fortalte Meier Johannesen under paneldebatten.
 
Han var ikke nådig i sin kritikk av lokalavisa. Ifølge Meier Johannesen har han aldri blitt tatt seriøst av redaksjonen, men som han selv påpekte:
 
- I løpet av tre uker var vi bygdetullinger alle sammen – oversatt til 14 språk.
 
Morten Hofstad poengterte, etter en kort presentasjon av sitt Terra-arbeid, at han ikke klandrer de store riksmediene for deres manglende dekning.
 
- Terra og kommunene hadde i begynnelsen et veldig sterkt samhold, og da dette begynte å komme ut, ble alle dokumentene fort utilgjengelige, sa han.
 
Forsinket i Akersgata
 
Steinar Mediaas fra NRK påpekte at mange norske redaksjoner har få journalister som utelukkende jobber med økonomistoff, og at de redaksjonelle prioriteringene iblant kan stå i veien for den gode gravejournalistikken. Bård Gultvedt i VGs samfunnsredaksjon tok likevel uforbeholden selvkritikk på vegne av redaksjonen.
 
- VG var ikke der vi skulle være. Det var rett og slett fravær av god nyhetsvurdering, og vi valgte å satse altfor sent, fastslo Gultvedt.
 
Øystein Meier Johannesen vil nå ta sakene i egne hender, for å hindre at flere kommuneskandaler nordpå får gå upåaktet hen i lokalpressen. Han starter opp et alternativ til det han betegner som ”noe som minner om en amerikansk sørstatsavis på 50-tallet”. Rana Blad med flere kan altså snart bli nødt til å ta opp konkurransen. Og Meier Johannesen var ikke snauere enn til å komme med en oppfordring til salen:
 
- Hvis noen av dere kommer på kant med den redaksjonelle ledelsen, er det bare å komme!