- Utenriksjournalistikken er i fritt fall

NTB-journalist og medieforsker Bibiana Dahle Piene mener utenriksdekningen både globalt og i Norge har store problemer med å benytte seg av nettets muligheter.

Peder Ottosen, 12.04.2008 18:09

Aftenpostens Aasmund Willersrud og NTBs Bibiana Dahle Piene var svært uenige om situasjonen i norsk utenriksjournalistikk. Foto: Peder Ottosen

- Vi reiser mindre, bruker mer mainstreamkilder, og får flere kildekritiske problemer. Journalistene kretser rundt det samme treet i internettets enorme jungel.

Dette mener Piene er noen av problemene etter at Internett har tatt over som det viktigste arbeidsredskapet i utenriks-journalistikken. Hun har forsket på norske utenriks-journalisters nettbruk, og presenterte noen av sine funn for SKUP-publikummet på lørdag.

- Vi blir sittende mer foran datamaskinen, og sender ut færre korrespondenter. Som en av dem jeg intervjuet sa: «Jeg har slutta å reise, og begynt å surfe». Konsekvensen av dette blir færre unike historier, færre egne kilder og et større avhengighetsforhold til andre medier.

- Ikke bekymret
I debattpanelet satt Dag Bredvei, Afrika-korrespondent i NRK, Anne Hege Simonsen, forfatter og førstelektor ved Høgskolen i Oslo, og Aasmund Willersrud, redaksjonssjef i Aftenpostens utenriksredaksjon. Sistnevnte lot seg provosere av Pienes uttalelser.

- Utenriksjournalistikken er absolutt ikke i fritt fall som Piene hevder. Vår utenriksjournalistikk er i høy grad basert på korrespondenter, og verdien ligger i kunnskapen som disse har tilegnet seg ute i felten.

Willersrud syns ikke Pienes funn er grunn til å se mørkt på fremtiden.

- Jeg er ikke bekymret, konstaterte han under debatten.

Han mener hans redaksjon er bevisst problemet og flinke til å sende folk ut i felten.

Piene mener Aftenpostens situasjon ikke er representativ for landets redaksjoner.

- Skulle ønske alle tenkte som deg Aasmund, men jeg tror nok de færreste gjør det dessverre. Aftenposten og NRK skiller seg nok ut der.

- Internett gjør at vi kan reise mer
Anne Hege Simonsen etterlyste også flere korrespondenter.

- Utenriksjournalistikken hadde en slags gullalder på seksti- og syttitallet. Nå trenger vi flere journalister som kan være der ute og snakke med folk. Men overblikket, det har vi nok.

Dag Bredvei mener man kan snu opp ned på bildet presentert av Piene, og at internett ikke nødvendigvis fører til færre korrespondenter.

- Moderne teknologi gjør at vi kan reise mer i fremtiden. Det blir billigere, raskere og enklere å sende teknologi hjem.