Skremmende nasjonalisme i Kina

Jonathan Watts har bodd i Kina i nesten fem år. Aldri har han vært så bekymret om den siste tiden.

Ingrid Hvidsten 12.04.2008 16:56

Foto: William Edward Graham

Watts kom til SKUP for å snakke om hva norske sportsjournalister kan vente seg i Beijing under sommer-OL 2008. Det er mye, skal man tro Guardian-korrespondenten.

- Tilstandene i Kina nå er veldig polariserte. På den ene siden har du den autoritære kommuniststaten som kontrollerer innbyggere og media, på den andre siden er det moderne, svært kommersialiserte samfunnet. Kine vil framstå som et moderne og vennlig land, se bare på de myke, koselige OL-maskotene de har laget. Samtidig blir jeg skremt av å se hvor nasjonalistiske holdninger som kommer til syne, selv hos veldig velutdannede kinesere. Kinesere føler at angrepene på OL-ilden og myndighetenes politikk, er et angrep på hele landet, sier Watts.

Han har bodd i Kina i nesten fem år – de tre første ble han anholdt av politiet tre ganger.
 
- Det kan være helt greit, som regel holder de deg bare et par timer. Men det kan også være litt mindre greit. Ofte tar de for eksempel ut minnekortet av telefonen din, så dere som skal ned må passe litt på hva dere har der.
 
Overvåket overalt 
De fleste norske journalister har nok hørt om nyhetsbyrået Xinhua, som hver uke sender ut instrukser til mediene om hvilke saker som kan dekkes og ikke, og at Kina har et velutviklet sensursystem som raskt fjerner uønskede nettsider, er heller ingen hemmelighet.
 
Kina har likevel lovet at utenlandske journalister skal få stor frihet under OL. Watts tror det er lurt å forberede seg på det motsatte.
 
- Når du kommer inn i Kina, vil du få et journalistvisum. Når du viser det på hotellet, tar det ikke lang tid før politiet blir informert, og da blir du gjerne kalt inn til en samtale, sa han.
 
Sinnet mot utenlandske journalister i Kina skal ikke undervurderes. Anti-CNN og -BBC-sider har dukket opp på nett, og her henges upopulære journalister ut med navn og telefonnummer.
 
- Jeg vet at noen journalister har blitt flyttet til Hong Kong av sikkerhetshensyn, og en bekjent av meg måtte slå av telefonen for en stund siden – han fikk så mange hat-telefoner, forteller Watts.
 
På bedringens vei
Korrespondenten tegnet langt fra et helsvart bilde av Kina i Oseberg lørdag. Kina er også et land med vakker natur, som har gått gjennom en rivende utvikling de siste tiårene. Også mediesamfunnet følger med, om enn i begrenset tempo.
 
- Det fins aviser som lager skikkelige, gode undersøkende reportasjer, selv om de har et begrenset utvalg temaer de får lov å skrive om. Og journalistutdanningen ligner på noe vi kan identifisere oss med i vesten nå. I dag lærer de å være kritiske til myndighetene, i motsetning til for ti år siden. Da handlet journalistutdanningen mer om å lære å styrke partiet.