Splittelse i Forsvaret

Representanter fra Forsvaret fortalte om stor intern uenighet om Forsvarets åpenhetspolitikk og kommunikasjonssvikt med eget departement på SKUP lørdag.

Mari Hauge Åsland 12.04.2008 16:33

Foto: Martin Lerberg Fossum



Eirik Veum og Tarjei Leer-Salvesen fra NRK, Frode Bjerkestrand fra Bergens Tidende, oberstløytnant Petter Lindqvist og oberstløytnant John Inge Øglænd. Foto: Martin Lerberg Fossum.

- Jeg syns det er flaut, sa oberstløytnant John Inge Øglænd i Forsvarets Fellesoperative Hovedkvarter (FOHK) om løgnene Forsvaret har servert pressen. Han mener Forsvars-departementet misbruker hans tillitsforhold til pressen.

Infokrig
Sammen med pressetals-mann i Forsvarsstaben, oberstløytnant Petter Lindqvist, satt Øglænd i paneldebatt sammen med et knippe av landets skarpeste forsvars-journalister: Eirik Veum og Tarjei Leer-Salvesen fra NRK, og Frode Bjerkestrand fra Bergens Tidende.
 
Seminaret, med tittelen Infokrigen: Journalistene vs. Forsvaret, tok sikte på å avdekke hvorfor Forsvaret ikke makter å forholde seg til et moderne samfunns informasjonsidealer, og legge fram hva journalistene som utfordrer de grønnkledde menn og kvinner, opplever.
 
«Direkte pinlig»
Gravejournalistene som fant veien til dette andre seminaret i rekka under fanen Norge i krig, møtte to uvanlig åpne representanter fra Forsvaret.
De ga klart uttrykk om en splittelse i Forsvarets egne rekker, og brukte ord som «direkte pinlig» og «flaut» om situasjonen.
 
- Det kjøres to linjer når det gjelder å dele informasjon. Flertallet av oberstene ønsker å fortelle åpent om det vi gjør, også når det er snakk om negative hendelser. Men det finnes en liten gruppe mektige som ønsker å begrense dette, og faktisk gjøre åpenheten omkring Forsvaret mindre enn i dag, fortalte Lindqvist.
 
- Misbruker tillit
Men det er ikke bare innad i Forsvarets organisasjon det er splittelse. Forsvarsdepartementet stikker også kjepper i hjulene for den fagmilitære delen av Forsvaret, blant annet Forsvarsstaben og FOHK.
 
- Jeg føler at den politiske ledelsen misbruker den tilliten jeg har opparbeidet meg gjennom åpenhet overfor media, til å gagne egne interesser, fortalte Øglænd.
 
Departementet trakk seg
Forsvarsdepartementet med kommunikasjonsdirektør Kåre Helland-Olsen skulle egentlig også delta i paneldebatten, men trakk seg kort tid før, noe som gjorde at debatten manglet en ekstra, viktig dimensjon.
 
Øglænd og Lindqvist fortalte at de tidvis mottok motstridende instrukser fra egen ledelse, og fra Forsvarsdepartementet, om hva slags informasjon de skulle gi pressen, noe som ved mer enn én anledning har ført til at Forsvarets informasjonsmedarbeider har gitt feilaktig info til journalister.