Sjikane og hets en del av demokratiet?

- Dette handler ikke om meg, dette er kloakk, dritt, og sjikane, sa Stig Inge Bjørnebye i et intervju på SKUP i dag.

Maria Lindberg 12.04.2008 17:01

Intervjuet ble vist under en seanse om den usensurerte nettdebatten. Bjørnebye er i sterk tvil om sjikane og hets i anonyme nettforum er en del av demokratiet, og mener at forhåndsredigering burde innføres i norske nettaviser.

Dagens debatt tok opp temaet rundt den usensurerte nettdebatten, hvor både Madeleine Cederström, tidligere ansatt i Kanal 24, og Anders Opdahl fra Nordlys fortalte om deres erfaringer i sammenheng med slike nettforum.

Madeleine Cederström opplevde å bli sjikanert på nettet etter hun fikk sparken fra kanal 24.

- Noen kalte meg pakkishore mens andre foreslo at jeg burde bli skutt. Kommentarene lå på nettet i to timer før de ble tatt vekk.

- Det burde finnes begrensninger for hvor lenge slike ting kan ligge på nettet, sier Cederstrøm.

I Nordlys har de satt et krav om at debattanter identifiserer seg gjennom telefonnummer. I tillegg til dette legger de kun kommentarfunksjoner på utvalgte saker, og ifølge nyhetsredaktør Anders Opdahl har de på denne måten har de klart å kutte ut mengden søppelkommentarer.

Hvorvidt en skal forhåndsredigere saker er en debatt som avgjøres på grunnlag av ressurser og vilje, og Torry Pedersen fra VG Nett mener at det vil gå ut over nettavisene hvis man skal bruke avisenes tilnærming til redigering og publisering.

- Vi kommer til å miste de unge brukerne som allerede har vendt seg til nettets funksjon, sier Pedersen.