Trenger du penger?

Nå kan du søke støtte til grenseoverskridende research gjennom det nyopprettede europeiske fondet for gravejournalistikk.
 

Heidi Molstad Andresen, 22.02.2009 23:03

 

Politiske beslutninger blir tatt på tvers av landegrenser. Varehandelen kjenner ingen grenser og kriminelle etablerer nettverk i mange land.
Likevel er det svært få journalister som gjør det samme.
 
De fleste av oss konsenterer oss om nasjonale saker, og sliter med nedskjæringer fra eiere og redaktører som er lite villige til å bruke penger på utviklingen utenriks. Det vil nyopprettede The European Fund for Investigative Journalism (EFIJ) gjøre noe med.
 
EFIJ utlyser 20.000 nå euro i gravestipender, der målet nettopp er å fremme kvalitetsjournalistikk i Europa ved å støtte opp om prosjekter som ikke lar seg gjennomføre innenfor de vanlige redaksjonelle rammene. Stipendene vil gå til prosjekter som inkluderer research på tvers av landegrenser (reiser, oversettelse osv), nettverking med europeiske kolleger og velbrukt såvel som innovativt metodearbeid.
 
EFIJ er et datterprosjekt av Belgian Pascal Decroos Fund, som har ti års erfaring med stipendutdeling og oppfølging av graveprosjekt. På sikt skal EFIJ bli en selvstendig organisasjon. EFIJ støttes av Fritt Ord og samarbeider også tett med Network of European Foundations. EFIJ ledes av den tyske journalisten Brigitte Alfter, som har base i København. Alfter var blant annet med på å starte Farmsubsidy.org, administrerer det danske Scoop- prosjektet og er leder for danske FUJs internasjonale arbeid. Hun har dekket EU-stoff i en årrekke, og har blant annet jobbet med lovgivning og ytringsfrihet som journalistisk verktøy. Stipendjuryen består av fire medlemmer fra ulike land. Medlemmene er anonyme til de forlater juryen etter maksimun fire år.
 
EFIJs øvrige styre består av representanter fra europeiske graveorganisasjoner: Stefan Candea (Romanian Centre for Investigative Journalism), Jean-Philippe Ceppi (Swiss Investigation Network), Ides Debruyne (Pascal Decroos Fund), Stephen Grey (UK), Henrik Kaufholz (danske Scoop), Gavin Mac Fadyen (Centre for Investigative Journalism at London City University), Heidi Molstad Andresen (SKUP), Lutz Mükke (German Netzwerk Recherche), Jens Pehrson (svenske GRÄV), Hanna Ruokangas (finske Tutkiva), Margo Smit (Dutch-Flemish association for investigative journalism VVOJ), Stanimir Vaglenov (Bulgarian Center for investigative journalism), Tarmo Vahter (Estonia).
 
Les mer, bli medlem av nettverket og søk stipend på