Media med makten

Journalistene hadde gode kontakter i både stortingspensjonssaken og AOF-saken. Ett tips, og det luktet dessert lang vei. 

Hilda Nyfløt, 21.03.2009 16:18

- Jeg gikk nærmest inn i en depresjon, forteller Lars Noreng fra Sarpsborg Arbeiderblad. FOTO: HILDA NYFLØT

AOF-jukset ble til flere sider i Sarpsborg Arbeiderblad. Stortingspensjonsskandalen ble desto større i Dagsavisen. Deretter tok den fart og delte seg i resten av medie-Norge. Likevel følte journalistene at de hadde kontroll. Det var de som satt med mest informasjon, og det var de som hadde tenkt lengst igjennom de etiske problemstillingene.
 
- Jeg gikk nærmest inn i en depresjon, forteller Lars Noreng fra Sarpsborg Arbeiderblad.
 
Han fikk til slutt overlevert et massivt råmateriale, som krevde mye energi å sette seg inn i. AOF Sarpsborg jukset seg til midler fra AOF Norge, som de ikke skulle hatt. De mottok penger for kurs de ikke holdt. Nå er det politianmeldt.
 
- Vi føler at vi fikk god forståelse selv om det er interne forbindelser mellom de ansatte hos oss og de som jobber i AOF. AOF holder til i nabobygget, og sønnen til daglig leder der, er journalist hos Sarpsborg Arbeiderblad, forteller Noreng.
 
I pensjonsskandalen hadde Dagsavisen langt flere involvert. Kjetil Elsebutagen, Irene Halvorsen, Hege Ulstein, Kaia Storvik og Jan Inge Krossli var graverne bak. De fikk et tips, og fikk senere utleverte Riksrevisjonen journaler over stortingspensjonistene.
 
- Det var surt, revisjonen la den ut på sine hjemmesider slik at alle våre konkurrenter fikk tilgang til den samtidig som oss. Men vi følte hele tiden at vi beholdt eierskapet, forteller de.
 
- Det eneste vi angrer på er lyset vi la på Hallgrim Berg den ene timen på internett. Men dette har vi beklaget flere ganger.
 
Strafferammen for bedrageri er 6 år. Nå gjenstår det bare å se.