Er du flink til å se om folk lyver?

Svarer du ja på det spørsmålet, tar du sannsynligvis feil, mener Drew Sullivan og Geoff Kay.

Ingrid Hvidsten, 21.03.2009 16:59

Egentlig kan man ikke se om noen lyver, mener Drew Sullivan og Geoff Kay. FOTO: BJØRN GRIMSTAD

De to har mye erfaring med å avdekke løgner på hvert sitt felt, Sullivan som mangeårig journalist, og Kay som politimann og senere bankdirektør.  Lørdag lærte de bort tips og triks i konferanserommet Oseberg.
- Dere er alle fantastiske løgnere. Dere lyver mange ganger hver dag, dere bare vet det ikke, for det skjer så automatisk. Løgner er til stede i 37 prosent av alle telefonsamtaler, 27 prosent av alle direkte samtaler og 14 prosent av alle e-poster. Og de fleste tegnene på løgn du leser om på nettet er crap, sier Sullivan.
Han gjennomførte en kort håndsopprekning blant publikum, og selv blant skeptiske journalister trodde en del de kunne avsløre en løgn på tegn Sullivan mener er oppskrytt.

- Ingen forskjell
- Du kan ikke egentlig se om noen lyver. Det du kan se, er om de er nervøse eller opphisset, men generelt er det ingen forskjell i kroppsspråket til en løgner og en som snakker sant. Og jo bedre du tror du er på å kjenne igjen en løgn, jo mindre sant er det antagelig, sier han.
De to  presenterte flere eksempler på at løgner er lettere å avsløre i det skrevne ord enn i muntlig dagligtale.
En person som vil nekte for en forbrytelse han har gjort, vil for eksempel ofte utelate pronomen i en skriftlig forklaring – han forsøker å distansere seg fra hendelsene. Plutselige endringer fra presens til preteritum og tilbake kan også være en pekepinn på at vedkommende skifter fra å tenke tilbake på konkrete minner til å finne opp ting.
- Kjente tegn på at noen forteller en løgn er utvidede pupiller, litt mer blunking og noe kortere svar. Men egentlig ønsker alle å fortelle sannheten, og i korte glimt kommer folks egentlige følelser til syne, sier Sullivan.

Barnelærdom
Ifølge foredragsholderne er det lite som er mer naturlig enn å lyve. Vi forteller små løgner hele tiden, og vi lærer det av våre nærmeste, skal vi tro de to:
- Du kjenner deg vel i situasjonen der du forteller treåringen at du ikke blir sint om hun forteller sannheten. Et par år senere lærer du henne å ikke alltid være like ærlig og rett fram om alt. Slik er det: vi lærer barna å fortelle mindre av sannheten, sier Geoff Kay.