- Kan le litt av feilene

... men det er alvorlig hvis feil juridiske begreper i nyhetene fører til misforståelser, mener John Chr. Elden.

Hilde Marie Tvedten, 22.03.2009 13:26

På SKUP tok advokat Elden for seg det helt grunnleggende innenfor en etterforskning og rettsprosess, som forskjellene på siktet og tiltalt. Sammenblanding av juridiske begreper er noe advokaten ser ofte. Han nevnte et eksempel fra TV2-nyhetene lørdag kveld, der feil begrepsbruk og konstruksjonen ”dømt til varetektsfengsling” etter hans mening kunne gjøre at seerne ble sittende igjen med feil inntrykk av sakens realiteter.

- Det handler om hvilke budskap dere sender til folk på gata. Man kan le litt av dette, men det alvorlige er hvordan det oppfattes av publikum, som kanskje misforstår ut fra feilene, sa Elden.

Mye av dette er kjent stoff for mange journalister, men ut fra flere spørsmål fra salen, virket det som om det var et behov for en oppfrisking av de ulike begrepene og hva som ligger i dem. Både grunnlaget for varetektsfengsling, gangen i en rettssak og ulike grader av mistanke var blant temaene som ble gjennomgått. Elden var også inne på hvordan man kan unngå feiltolkninger av hva en etterforsker eller politiadvokat sier i sakens gang.

Advokaten brukte også tid på å forklare forsamlingen hva som egentlig skjer når noen blir dømt til forvaring. Det gjøres mange feil når minstetid og lengstetid i forvaringsdommen omtales, påpeker han.

- Forvaring er noe ingen journalister skjønner, er min påstand, konkluderte han.