Hvem skal redde oss?

Nick Davies mener journalister har mye å lære av Gay Pride-bevegelsen.

Martin Lerberg Fossum, 21.03.2009 17:56

Nick Davies tror journalister har mye å lære av homsebevegelsen. FOTO: MARTIN LERBERG FOSSUM

 

Journopride? Kan det være løsningen? Nick Davies mener journalister har fått et ufortjent dårlig rykte. Det er på tide å ta seg selv i nakken.

 

- Hvis folk ser på oss som svin, er det ingen som bryr seg om 100 stykker av oss mister jobben daglig, sier Davies.
- På mange måter er holdningene til journalister litt de samme som holdningene var til homofile for 40 og 50 år siden, mener han.
Avisdød, oppsigelser og mangel på yrkesstolthet. Det var et dystert bilde som ble tegnet opp i Oseberg lørdag ettermiddag.
 
- Bankene og finansfolkene kommer det til å gå greit med etter finanskrisen De vil alltid finne nye måter å tjene penger på. Problemet til de store mediehusene er at de kommer ut av denne krisen med en fullstendig ødelagt forretningsmodell, sier Davies og skylder på internett.
God undersøkende journalistikk må finne nye inntektskilder. Salg og annonseinntekter kan være tapt for alltid.
- En annen løsning kan være å starte på et mikronivå. Drive lavkostnadsjournalistikk på egenhånd, finansiert av en uavhengig tredjepart, foreslår Davies.

BBC-journalisten har nettopp kommet ut med boken Flat Earth News. Davies har undersøkt hvorfor journalister lyver. Et kraftig oppgjør med løgnene, forvrengninger og propandaen journalister sprer i jakten på gode saker.
- Jeg tror ikke at de fleste journalister er løgnere. De fleste journaliser er gode mennesker. Det er andre faktorer som spiller inn.
Davies har undersøkt hvor mye journalister arbeider i dag og i 1985. Her mener han å finne noe av årsaken til unøyaktighetene.

- Journalister i dag produserer tre ganger mer enn de gjorde i 85. De har dårligere tid, og mer å gjøre. Tid er det viktigste arbeidsverktøyet en journalist har, mener Davies.