Innavl blant journalister

Det er lett å gå og sette seg når kildene ikke vil danse. Politiske journalistene intervjuer seg selv.

Hilda Nyfløt, 22.03.2009 14:07

- Vi vet ikke hvorfor det er vanskelig å få akademikere til å uttale seg om politikk. Vi bør sikkert jobbe hardere,  vedgår Kyrre Nakkim, politisk redaktør i Nrk.

Lørdag møtte han Torill Alberg til debatt. Kritikken går ut på at media tyr til politiske kommentatorer, istedenfor å invitere de som sitter med fagkunnskap til debatt. Torill Alberg er mediesosiolog på universitetet i Trondheim, og hadde svar på hvorfor journalister gjør nettopp dette.

- Det er en lett løsning. Man får bygget opp hverandre slik at det utvikles eksperter innen fagfelt.  I tillegg unngår man stotrende svar. Kommentatorene går rett på sak, og snakker ikke rundt temaet slik akademikere ofte gjør, forteller Alberg.
Selv mener hun at man må gi akademikerne sjansen, og heller risikere noe upresise svar. Det er medietrening som skal til. Forutsatt at de stiller opp.

- Akademikerne må tørre å ta foten ut av sitt spesialfelt. Jeg uttaler meg ofte i saker hvor jeg selv ikke har drevet forskning. Man har uansett kompetanse nok til å kunne reflektere seg frem til et svar. Men vi må bli flinkere til å stille opp i utgangspunktet, og kunne uttale oss på lokal basis.
Nakkim innrømmer at de ofte velger det letteste.

- Når vi har politiske debatter er det viktig at begge parter har lært seg kunsten å debattere. Vi kan ikke sette hvem som helst opp mot politikerne. Akademikere er forsiktige med å uttale seg i saker som er direkte partimessige, forteller han.
Programleder Kathrine Aspaas er i hvert fall sikker i sin sak.

- Vi har ikke mange kommentatorer i Norge. De få som er, kritiserer aldri hverandre. Vi er redde for å bli upopulære innad. Dette er et grunnleggende demokratisk problem, vi må se inn i våre egne motiver. Det største problemet er at vi bruker disse få, og ikke de virkelige ekspertene. Man må prøve hardere, avslutter hun.