Skitten krig og skjulte forbindelser

Hva visste egentlig Bill Clinton om Alija Izetbegovics koblinger til Mujahedin da han ga de muslimske myndighetene i Bosnia sin støtte?

Ingrid Hvidsten, 21.03.2009 15:49

Esad Hecimovic og Ola Flyum fortalte om skitne penger og skitten krig på SKUP lørdag. FOTO: BJØRN GRIMSTAD.

Noen av svarene fikk en samling SKUP-deltakere i Tønsberg lørdag formiddag.

Den bosniske journalisten Esad Hecimovic viste urovekkende bilder og fortalte ubehagelige sannheter fra 90-tallets Bosnia: Historien om en muslimsk president med nære bånd til Mujahedin-soldater som senere skulle danne kjernen i det vi i dag kjenner som Al-Qaida.

Samme president hadde USAs president Bill Clintons støtte, og historier om amerikanske våpenleveranser til den bosnisk-muslimske siden taler for seg.

Tosidig krig
Sammen med Ola Flyum, tidligere NRK Brennpunkt-journalist, innlemmet Hecimovic lørdag et knippe norske journalister på SKUP i et nettverk av korrupsjon, krigsforbrytelser og de indirekte forbindelsene mellom amerikanske myndigheter og terroristene som 11. september 2001 skrev historie.

Bakteppet er den ikke ukjente Balkan-krigen, der det ifølge Flyum og Hecimovic ble begått grove krigsforbrytelser fra flere sider.

- Det var mye «nasty stuff», altså. Og det som virkelig er problematisk, er underrapporteringen om det som skjedde på den bosniske muslimske siden, kombinert med alt vi har hørt om serbernes rolle, sier Ola Flyum.

Ett mål
De to har jobbet med sakskomplekset over mange år, og har en enorm samling kilde- og bevismateriale. Arbeidet har blant annet resultert i en bok og en dokumentarfilm. Det fins inspirasjon og materiale til langt mer.

Spesielt er de to opptatt av Mujahedin-soldatene som kom fra Afghanistan og deltok i krigen på Balkan, ifølge Hecimovic med ett mål for øyet:

- De kalte seg frihetskjempere. Egentlig ville de skape en muslimsk stat midt i Europa, sier han.

Les mer om Esad Hecimovic på skup.no her!

Link: http://www.skup.no/Konferansen_2009/2447