Erling Borgen på SKUP:

- Kværner gjorde langt mer på Guantanamo enn å klippe gress.

Martin Lerberg Fossum, 21.03.2009 11:19

FOTO: MARTIN LERBERG FOSSUM.

Iført svart frakk og bærende på en gåtefull skinnkoffert entrer han rommet. Fra innerlommen tar han fram et sammenbrettet papirark som han raskt overleverer sin kollega Tarjei Leer-Salvesen.

- Interessant? Hva?
 
Dokumentaristen Erling Borgen er invitert til SKUP for å avmystifisere gravejournalistikken.
 
- Alle kunne laget dokumentarene jeg har laget. Jeg driver ingen spionvirksomhet, det handler om helt normal research og hardt arbeid, sier Borgen.
 
I 2006 leverte Erling Borgen en av de mest omdiskuterte dokumentarfilmene i Norge noensinne. Et lite stykke Norge handlet om bruken av norske våpen i krig. Etter at daværende kringkastningssjef John G. Bernander nektet å vise filmen måtte Borgen bruke mesteparten av høsten på å forsvare seg.
 
- Jeg vet mye mer i dag, enn jeg visste da. Det eneste jeg angrer på er at vi ikke gjorde god nok research, forteller Borgen.
 
Nye avsløringer
Under årets SKUP-konferanse viste Borgen fram et tidligere usett klipp fra denne dokumentarserien. Segmentet omhandler Aker/Kværners rolle på Guantanamo-basen på Cuba.
 
- Dette viser hvordan Kværner har løyet og bedratt folk, mener Borgen.
- De gjorde langt mer på Guantanamo enn å klippe gress og drive vedlikehold. De var dypt involvert i logistikken og de tanket fangeflyene.
 
Borgen har fått tilgang på tusenvis av dokumenter fra amerikanske myndigheter. Dokumenter han har hatt problemer med å få tilgang til i Norge.
 
- USA er facinerende. Landet kan være både reaksjonært og progressivt. Alt skal være så hemmelig i Norge, jeg får en langt bredere tilgang på informasjon i USA. Det kommer til å komme nye avsløringer om Kværner sin rolle på Guantanamo, sier Borgen.
 
Gode råd
Til slutt har Borgen noen råd til journalister som kunne tenke seg å skremme en direktør:
 
- Kom alltid uanmeldt. Bruk fantasien, og let etter sammenhenger. Kom deg ut av kontoret og husk at det er fullt mulig å lage kritiske dokumentarer innenfor normale presseetiske regler.