- Tør å være patetisk!

Ingenting å være redd for, mener regissør Erik Poppe.

Hilde Marie Tvedten, 21.03.2009 13:23

Erik Poppe advarer mot å være redd for å bruke de store følelsene. FOTO: BJØRN GRIMSTAD.

 - Enhver historie handler om mennesker, og mennesker er i midten av historien, sa Erik Poppe som et utgangspunkt for sitt foredrag om dramaturgi på SKUP.

Ved hjelp av flere eksempler viste han hvordan man kan trekke fram nettopp det som viser det menneskelige og det engasjerende i en historie.
 
Går inn med hjertet
Regissøren har, i tillegg til å ha regissert storfilmer som Hawaii, Oslo og deUSYNLIGE jobbet mye med reklamefilm og dokumentarer. Han mener det han driver med har mange likhetstrekk med det journalister gjør til daglig, og fortalte om flere måter journalister kan bli mer bevisste på dramaturgi.
 
- Man må forsøke å gå inn i alle saker med sitt hjerte. Det kan kanskje høres naivt og banalt ut, og dere tenker kanskje: Flott, men min hverdag ser ikke sånn ut. Det er jeg uenig i at man kan si. Det finnes ikke et sett med regler som sier at man bare kan gjøre ting slik eller slik, sa Poppe.
 
Å fortelle de gode historiene betyr ikke at journalister mister objektiviteten, mener han.
 
- Objektivitet handler ikke om å ikke delta. Man kan ikke la være å bli engasjert og fortelle det man ser. Man ser etter den som speiler en selv og den som en kjenner, og man må være åpen på det, sier Poppe.
 
- Finn det patetiske
Han mener fremdriften er alt i en historie, og demonstrerte blant annet hvordan man kan bruke et vendepunkt for å få fremdrift.
 
Poppe mener mange er for redde for å finne de store følelsene, og oppfordret til å slutte å være redd for å være patetiske.
 
- Det er et særnorsk fenomen at man mener at den største feilen man kan gjøre, er å bli patetisk. Vi må ta tak i oss selv og innse at det fremste finner man ofte i det patetiske, sier Poppe.