Gazafond får Carsten Thomassens minnefond

IFJs Safety Fund for Gaza ble tildelt Carsten Thomassens minnefond under en seanse på SKUP lørdag.


Taghreed El-Khodary jobbet som New York Times' korrespondent i Gaza under krigen. FOTO: BJØRN GRIMSTAD.

Årets tildeling fra Carsten Thomassens minnefond gikk til International Federation of Journalists' fond for journalister i Gaza.

50.000 kroner fra minnefondet skal brukes til blant annet sikkerhetstrening og rettshjelp for journalister som har dekket Gazakrigen. 5 journalister ble drept og 17 skadet under krigshandlingene som startet 27. desember.

Det var Kjetil Haanes, NJs nestleder og Tore Bergsaker, journalist i Dagbladet og styremedlem i Carsten Thomassens minnefond, som annonserte tildelingen under et seminar om Gaza-krigen.

- Det trengs midler for å støtte dem som har blitt skadet og journalistenes pårørende, sa Kjetil Haanes da tildelingen ble offentliggjort.

Har ikke fått opplæring
Prisen ble tildelt etter seminaret om rapportering fra Gaza, der blant andre Taghreed El-Khodary deltok. Hun har jobbet som New York Times-korrespondent i Gaza under krigen, og sier hun ble takknemlig over tildelingen til IFJs Gaza-fond. Spesielt mener hun at mange journalister i Gaza trenger sikkerhetstrening.
 
- Jeg har ikke fått noe opplæring, og visste ikke mye om hva jeg skulle gjøre. Noen av journalistene som jobber i de store byråene har fått sikkerhetstrening, men det er mange andre, spesielt frilansere, som ikke har det. Jeg så mange reportere ute i felt uten tilstrekkelig sikkerhetsutstyr, sier hun etter foredraget.
 
Hun skal fortsette å jobbe for New York Times, og sier at hun nå har fått tilbud om skikkelig opplæring i sikkerhet i felt.
 
- Det var nødvendig med en krig for at de som ansetter oss skulle se behovet for det, sier hun.
 
- Lettelse å fortelle
På SKUP delte hun for første gang hvordan hun opplevde dagen da krigen begynte. Hun har fra krigens første dag rapportert fra krigen ved å være ute, observere og snakke med folk.
 
Hun fortalte om hvordan hun hadde håndtert all propagandaen som kom, og også om hvordan hun forsøkte å håndtere sin egen frykt i situasjonen.
 
- Det har vært en lettelse å fortelle det til andre personer som har støttet opp om meg. Man blir traumatisert etter en slik hendelse, men det er viktig for meg å finne folk som vil høre på, og fortsette å dele det jeg opplevde, sier hun.
 
Ser ikke folk
Med seg på seminaret hadde El-Khodary den israelske frilansjournalisten Lisa Goldman, som fortalte mye om mediedekningen av krigen inne i Israel.
 
Hun viste også flere eksempler på hvordan israelske medier har forholdt seg lite kritiske til den israelske hærens forklaringer av det som har skjedd.
 
De fleste israelerne ser ikke hva som skjer med sivile på Gaza, samtidig som de blir konstant fortalt at Hamas er terrorister og at de må stoppes.
 
- Det er en umenneskeliggjøring av krigen. Vi ser ikke de sivile, og vi får ikke kontakt med dem. Det gjør at historiene blir overfladiske, sa hun.