Voldastudenter ble historiske

Studentjubel for SKUP-diplom.


Peder Ottosen og Kristin Vidhammer fra Høgskolen i Volda fikk SKUP-diplom. FOTO: MARTIN LERBERG FOSSUM.

Blant de fem diplomene som ble delt ut på SKUP-konferansen i Tønsberg lørdag, sto seks ivrige journaliststudenter bak ett av diplomvinnerprosjektene. I tillegg fikk Dagens Næringsliv hele tre diplomer, og VG ett.

De seks avgangselevene fra Høgskolen i Volda er de første studentene som vinner en SKUP-diplom noensinne. Både Peder Ottosen og Kristin Vidhammer er veldig glade og overrasket over å være diplomvinnere.

Peder Ottosen, en av studentene bak prosjektet, tror ikke det er vesentlig stor forskjell på å jobbe med et graveprosjekt som student eller som ansatt i en avis.

- Vi hadde veldig gode vilkår for å jobbe med dette, siden vi holdt på med gravejournalistikk på skolen. Det er de samme teknikkene som andre bruker som vi lærer å beherske, sier Ottosen.

Det var Volda-studentenes lærer Turid Øvrebø som foreslo å sende inn metoderapport til SKUP, noe som også var en del av læringsprosessen for studentene. Men det var student Kristin Vidhammar som tok initiativ til å jobbe med prosjektet.

- Jeg ble klar over at det var et av de største investeringene Volda skulle ta stilling til, og det så ut som at det var ugunstig for kommunen, sier hun på spørsmål om hvorfor hun ble interessert i saken.

Vant to diplomer
Gøran Skaalmo i Dagens Næringsliv vant to diplomer på en kveld, både for Fast-saken sammen med Trond Sundnes, og for granskingen av klimakvotekjøp sammen med Ingrid Bjørklund. Skaalmo er trolig den første som har mottatt to SKUP-diplomer for samme år. I år har han har vært med på å levere tre metoderapporter, og fikk dermed god uttelling for innsatsen.

- Det var et godt år, sier den nybakte dobbeltdiplomvinneren.

Han har gravd i to svært ulike saker; en der han har undersøkt politisk spill rundt klimakvoter, og en undersøkelse som er mer typisk DN, med gransking av et konkret selskap. Men de to sakene har en arbeidsmetode til felles.

- Det handler om å være manisk opptatt av detaljer, og jobbe med å komme til kjernen i en sak. Man må ha lyst til å finne fram til sannheten, og ikke gi seg. Samtidig hadde begge sakene til felles at jeg jobbet mot to ekstremt profesjonelle krefter; et departement og Microsoft, sier Skaalmo.

Dagens Næringsliv sto for hele tre av de fem diplomutdelingene, og hadde også som redaksjon et godt år. Lars Backe Madsen og Jens M. Johansson vant diplom for sin bok om Mikel-saken og utnyttingen av unge fotballtalenter. De er enige om at det blir bedre og bedre for hver gang de vinner et nytt SKUP-diplom. Sammen har de tre diplomer, mens Johansson i tillegg har to diplomer fra andre prosjekter.

De to synes det er flott å vinne pris for en bok, som ikke er så vanlig i SKUP-sammenheng.

- Det går an å bruke mer tid, men samtidig er det mer å gå inn i, og det krever mer oppmerksomhet. Men det ultimate er å gjøre begge deler, og kombinere artikler i avisa med å gi ut bok, sier de to i kor.

Fem diplomvinnere
Dagens Næringsliv-journalistene Ingrid Bjørklund og Gøran Skaalmo fikk diplom for prosjektet "Klimasoner i gråsonen", som tar for seg oljenasjonen Norges handel med klimakvoter.

De tre krimjournalistene Tora Bakke Håndlykken, Lars Håkon Grønning og Anders Sooth Knutsen i VG fikk diplom for avsløringen av pornoprinsen Bjørn Endre Andersen, mannen bak nettstedet Nakenprat.

Dagens Næringsliv-journalistene Lars Backe Madsen og Jens M. Johansson fikk diplom for sitt arbeid med Mikel-saken, en sak som resulterte i fire magasinreportasjer og en bok på Tiden forlag.

Voldastudentene Kristin Vidhammer, Peder Ottosen, Monica Sæbø, Eirik Røe, Anders Myklebyst og Anita Lien fikk diplom for saken "Kulturprosjektet Innovata", som fikk store konsekvenser i nærmiljøet i Volda.

Gøran Skaalmo fikk enda en diplom, denne gang sammen med kollega Trond Sundnes, for prosjektet "Fast & Fiks".