Stora Journalistpriset til «Den andra våldtäkten»

SVT-programmet Uppdrag Granskning vant årets Stora Journalistpris i Sverige for dokumentaren «Den andra våldtäkten». Helena Bengtsson i SVT fikk innovasjonsprisen for statskanalens politikerbase.

Jens Egil Heftøy, 26.11.2010 11:17

Foto: SVT

Det Stora Journalistpriset er den mest prestisjetunge prisen en svensk journalist kan få. I går kveld ble den utdelt i Kungliga Operan i Stockholm. Prisen deles ut i fire kategorier, Lukas Bonniers Stora Journalistpris, Årets Avslöjande, Årets Förnyare og Årets Berättare.

Lukas Bonniers pris ble tildelt Gunnar Bolin i Sveriges Radio. Bolin er kulturjournalist i statskanalen og får prisen for «För lustfylld kulturjournalistik och imponerande bredd».

Sveriges Televisjon og Sveriges Radio sto mot hverandre i kampen om årets avsløring. Til sist stakk graveprogrammet Uppdrag Granskning av med prisen, for programmet «Den andra våldtäkten». I programmet settes det fokus på etterspillet etter voldtekten av en 14 år gammel jente på en ungdomsskole. En 15 år gammel gutt erkjente og ble dømt for voldtekten, men hele lokalsamfunnet støttet opp om gutten og vendte jenta ryggen. Saken utviklet seg over tid til å bli et rent slagsmål i sosiale medier. Ansvarlig for programmet var Nicke Nordmark og Hasse Johanson.

Juryen skriver i sin korte motivering «För att de avslöjat hur offret blev den förföljda när nätmobben eldade på och vuxensamhället svek». Her kan du se Uppdrag Gransknings dokumentar


 
Årets Förnyare havnet litt lenger nede i gangen i SVT. Det var redaksjonen bak SVTS valgomat, «Valpejl» som fikk den prisen. Gjennom valgpejl-applikasjonen kunne velgerne selv granske kandidatene til Riksdagsvalget. I programmet finnes både en ren presentasjon av politikeren, lønnsdata og verv. I tillegg har en rekke av riksdagspolitikerne gitt redaksjonen svar på sentrale spørsmål i valgkampen. Dermed kan man også finne ut hva den enkelte mener om aktuelle politiske saker. I spissen for prosjektet har SVTs databaseredaktør Helena Bengtsson stått, sammen med Victoria Gaunitz i Sveriges Radio og Kristoffer Sjöholm i SVT.

Juryen mente at valpejlen var så god at den fortjente prisen Årets Förnyare. I begrunnelsen heter det: «För att med en lättillgänglig databas ha förnyat den politiska journalistiken och gett väljarna full pejl».

Årets Berättare, ble Michael Winarski i Dagens Nyheter. Winarski får prisen for sine rapporter etter jordskjelvkatastrofen på Haiti. «För en modig katastrofrapportering med stort hjärta», som det heter i juryens begrunnelse.