Assange løslatt

(Oppdatert 16/12-2010) Wikileaks-redaktør Julian Assange settes fri mot kausjon. Høyesterett har forkastet aktoratets påklage. Assanges advokat håper klienten kan være fri i løpet av dagen.

Jens Egil Heftøy, 14.12.2010 16:46

FOTO: MARTIN LERBERG FOSSUM

Tirsdag besluttet en domstol i London at Assange skulle løslates mot kausjon og strenge betingelser. Kort tid etter påklaget påtalemyndigheten beslutningen og forlangte at Assange ble fortsatt holdt i varetekt. Torsdag ble det kjent at det var britisk påtalemyndighet som påklaget løslatelsen og ikke svenske myndigheter, slik det tidligere ble rapportert om.

Wikileaks-redaktøren har sittet i varetekt siden 4. desember etter at svenske påtalemyndigheter krevde ham utlevert. Selve utleveringsspørsmålet er ennå ikke retslig behandlet og skal først opp i domstolen den 11. januar. Inntil det må Assange bære elektronisk fotlenke, han er fratatt passet og får husarrest. I tillegg må Assange melde seg hos politiet en gang om dagen.

De siste dagene har en rekke fremtredende personer stilt opp som kausjonsgarantister for Julian Assange. Deriblant filmskaperen Michael Moore, Bianca Jagger (Mick Jaggers første kone), journalisten John Pilger og regissøren Ken Loach. En av Wikileaks-grunnleggerens advokater hevder også at en Nobelprisvinner har stilt som kausjonist. I alt har Assanges støttespillere stilt over 200.000 pund i garantier. Assange blir sluppet fri fra fengsel så snart domstolen har fått overlevert kausjonsbeløpet i kontanter. Advokat Mark Stephens håper at det vil skje i løpet av torsdagen. Løslatelsen avhenger av om advokatene klarer å samle et tilstrekkelig antall av kausjonistene til å signere domspapirene.

Stephens sier til The Guardian at Assange selv vil komme med en uttalelse etter løslatelsen.

Løslatelsen gjelder frem til 11. januar 2011, hvor retten på ny skal vurdere utleveringssaken.