Journalister fra 40 land støtter Wikileaks-oppropet

Mark Hunters opprop til støtte for Wikileaks-grunnlegger Julian Assange har til nå samlet støtte fra journalister i over 40 land. Hunter tok initiativ til oppropet etter at USA truet med å tiltale Assange for spionasje.

Jens Egil Heftøy, 09.11.2010 10:55

Gjennom det globale gravejournalistnettverket (GIJN) har SKUP-vennen Mark Hunter stilt seg i spissen for et journalistopprop. Bakgrunnen er at amerikanske myndigheter har varslet at de vurderer å tiltale Wikileaks-grunnlegger Julian Assange for spionasje etter de mange dokumentavsløringene om krigføringen i Afghanistan og Irak. 

Dette mener Hunter er et grovt angrep på journalistikken og at myndighetene ikke kan anklage Assange og Wikileaks for å lekke dokumenter som i utgangspunktet burde vært offentlig tilgjengelige. I oppropet heter det at «Vi journalister og journalistorganisasjoner fra mange land, uttrykker vår støtte til mr Assange og Wikileaks. Vi mener at mr Assange har gjort en fremragende innsats for åpenhet og ansvarliggjøring rundt krigene i Afghanistan og Irak. Situasjoner der åpenhet og ansvarliggjøring har vært underlagt en alvorlig hemmelighold i statsforvaltningen og kontroll av mediene. Han blir angrepet for å offentliggjøre dokumenter som aldre skulle vært holdt skjult for publikum».

Listen til GIJN er til nå undertegnet av 152 journalister fra over 40 land. Underskriftslisten samler journalister fra Europa, Asia, USA, Sør-Amerika og Asia. Det finnes allerede flere norske navn på listen.

Her finner du oppropet og kan undertegne