Seminar: Burmas kjernefysiske ambisjoner

Hvis du befinner deg i Oslo tirsdag 21. september er det ikke mindre enn to interessante pressedebatter. Først viser Fritt Ord filmen om Burmas atomvåpenprogram og senere på kvelden inviterer Oslo Journalistlag til debatt om mediestøtten.

16.09.2010 11:08

Foto: Democratic Voice of Burma

Det har sirkulert rykter om et burmesisk atomvåpenprogram siden 2001, da Burma forsøkte å kjøpe en atomvåpenreaktor fra Russland. Nå har en kilde fra Burma kommet med solid dokumentasjon av skjulte prosjekter: bygging av en reaktor, utvikling av uran og konstruksjon av en atombombe.

Fritt Ord viser den nye undersøkende dokumentarfilmen Burma’s Nuclear Ambitions, som er produsert av DVB, med påfølgende debatt i anledning av valget til nasjonalforsamling i Burma den 7. november i år. Dokumentaren ble vist på Al-Jazeera første gang i juni 2010. En uke etter den første visningen reagerte burmesiske myndigheter gjennom sine medier ved å angripe personer som er med i filmen og medieorganisasjonen DVB. Burmesiske myndigheter har utlyst en dusør på USD 5000 til dem som kan navngi DVB-journalister som arbeider i Burma.

Democratic Voice of Burmas nettverk av videojournalister i Burma filmet det meste av materialet i «Burma VJ», som ble nominert til Oscar for beste dokumentarfilm i 2010. Videojournalistene i DVB leverte også filmmaterialet til «Orphans of Burma’s Cyclone», regissert av Evan Williams. To av DVBs videojournalister fikk The Rory Peck Awards i 2009 for filmingen til ’Orphans of Burma’s Cyclone’ – de risikerte å få 30 års fengselsstraff hvis de ble tatt. Evan Williams er også regissør for «Burma’s Nuclear Ambitions».

Siden DVBs etablering av satellitt-tv i 2005 har medieorganisasjonen gradvis utviklet seg til å bli et produksjonshus for internasjonale medier i tillegg til å kringkaste nyheter om Burma. I dag har DVB en rekke samarbeidsprosjekter med større medienettverk i forbindelse med det kommende valget i Burma, for eksempel med Reuters, The Associated Press og BBC World News.

Deltakere:
Robert Kelley, atomfysiker og tidligere direktør for International Atomic Energy Agency (IAEA)
Aye Chan Naing, sjefredaktør og direktør for Democratic Voice of Burma (DVB)
Sted: Uranienborgveien 2, Oslo

Tidspunkt: Tirsdag 21. september klokken 17:00 - 19:00 (Da rekker du OJ-debatten om mediestøtten på Litteraturhuset klokken 19:30 samme kveld, se under).

Arrangementet foregår på engelsk.

Medarrangør: Democratic Voice of Burma
www.fritt-ord.no

Fritt Ord på: Facebook og Twitter 


OJ-debatt om mediestøtten
Oslo Journalistklubb inviterer til debatt om mediestøtten
I panelet: Elin Floberghagen (NJ-leder), Kåre Simensen (Ap, Familie- og kulturkomiteen), Thor Gjermund Eriksen (konserndirektør A-presen), Gunnar Stavrum (ansvarlig redaktør Mediehuset Nettavisen)
Debattleder: Eva Nordlund (NRK)

Sted: Litteraturhuset
Tidspunkt: Tirsdag 21. september klokken 19.30.