- 1000 drepte journalister er ikke nok

Julian Assange fra Wikileaks var rystende ærlig under sitt andre seminar på Skup.

Ida Anna Haugen, 20.03.2010 13:23

FOTO: BJØRN GRIMSTAD



FOTO: MARTIN LERBERG FOSSUM

- Jeg leser på plakater her at 1000 journalister er drept siden 1945. Og jeg vet det jeg sier nå er kontroversielt, men det er ikke i nærheten av nok, sa Julian Assange på foredraget «Når pressen møter veggen» under Skup-konferansen lørdag.

Ifølge Assange viser dødstallene at de fleste journalister ikke gjør jobben sin.

- Hvor mange politimenn har dødd i samme periode?, spurte Assange.

Få frem info

Under seminaret understreket Assange også viktigheten av å arbeide for å få frem informasjon som noen forsøker å holde skjult.

- Dersom det er informasjon man ikke kan få tilgang til bør det ringe en bjelle om at det kan ligge noe interessant der, sa Assange.

Talspersonen for Wikileaks er i Norge i forbindelse med Skup-konferansen og har holdt flere foredrag. Skup snakket med Assange dagen før foredragene, og han fortalte da også at han mente en journalist ikke gjorde jobben sin om han ikke ble overvåket.

 

- Massakre-video
Assange røpet på foredraget at Wikilieaks kommer til å publisere en video de har klart å dekryptere. Videoen vil legges ut den 5. april og skal ifølge Wikileaks-talspersonen vise bilder fra en massakre som har hendt ganske nylig.

- Jeg kan ikke si så mye mer enn det. Det har skjedd i løpet av de seneste årene, sier Assange.

 

 

Overvåkes

Selv må Assange leve med overvåkning på daglig basis. Han fortalte blant annet at han ikke kunne gå fra PC-en sin på noe tidspunkt, at han brukte flere laptoper og mobiltelefoner for å ikke ha all informasjon på en plass og for å beskytte kildene sine.

- Konsekvensene dersom noe skulle skje er såpass store at jeg ikke kan komme i en situasjon der PC-en min eller mobiltelefonen forsvinner, sa han.

Wikileaks er et nettsted for varslere som publiserer hemmligstemplede dokumenter. På grunn av trøbbel med finansieringen ligger siden nå nede, men et av de siste dokumentene som er publisert viser noe av den kontroversen som er forbundet med nettstedet. Dokumentet er fra de amerikanske myndighetene og inneholder deres planer om å få stoppet nettstedet.