Pulitzer-vinnerens beste tips

Walt Bogdanich er blant verdens fremste på intervjuteknikk. På Skup delte han sine hemmeligheter.

Ida Anna Haugen, 20.03.2010 11:00

FOTO: MARTIN LERBERG FOSSUM

Tre ganger har Walt Bogdanich vunnet den prestisjetunge Pulitzer-prisen for sitt arbeid med undersøkende journalistikk. Amerikaneren har gjennom mange år i gamet lært seg en rekke tips og triks til hvordan han kan få kildene til å snakke og det var nettopp det som var utgangspunktet for hans foredrag på årets Skup-konferanse.

- Det handler om å ikke gi opp, fortsette å prøve å få kilden til å snakke, og forstå hvilken egeninteresse kilden har for å snakke med deg, sier Bogdanich.

Her er hans fem beste tips for å bli en god intervjuer:

1. At en kilde ikke vil snakke med deg behøver ikke bety at du skal godta det. Det handler om å ikke gi opp, og aldri godta nei som et svar.

2. Man må være i stand til å forstå personen man skal intervjue. Empati er derfor en viktig egenskap, og på et mer manipulativt nivå må man forstå hvorfor personen skal ville snakke med deg. Det kan for eksempel være snakk om en person som arbeider med miljøspørsmål hos myndighetene, og som egentlig ikke vil snakke. Da kan man si ting som «men nå har du muligheten til å fortelle om det du har viet hele livet ditt til. Det er lettere å tie, men du slår meg ikke som en som tar lett på ting. Det gjør ikke jeg heller». Man må få personen til å føle seg viktig, men samtidig ikke overdrive det. Det må ikke fremstå som falskt.

3. Vær forberedt. Det er viktig å ha gjort leksen sin, og dersom du er fullstendig blank på et saksfelt - vær ærlig på det. Da kan man si «Jeg kan ikke dette, men jeg er sikker på at du ikke ønsker at det skal stå noe feil i avisen, så kan du ikke forklare meg hvordan jeg skal få dette riktig»

4. Man må være nysgjerrig. Er man ikke det, må man finne seg en annen jobb.

5. Dersom du først får tak i noen så snakk med dem med en gang. Ikke avtal et møte dagen etter, eller at du skal ringe dem senere. Sjansen er stor for at du ikke får den ekstra muligheten. Fortsett å snakke. Men husk også på at dersom noen forteller deg mye så kan du komme tilbake og få mer informasjon. At du har ringt en person en gang betyr ikke at du ikke kan snakke med ham en gang til.

Gjennom arbeid i 60 minutes, Wall Street Journal og New York Times har Bogdanich opparbeidet seg enorm kunnskap på feltene intervjuteknikk og gravearbeid. Men han understreker at han fortsatt lærer seg nye triks og at han også gjør feil.

- Det var en sak der det var en redningsorganisasjon som samlet inn medisiner og sendte dem til deler av verden hvor det var nødvendig. Organisasjonen ble drevet av en gammel dame. Jeg avdekket at det var personer i organisasjonen som utnyttet henne og hun fremsto som svært naiv og kom ikke heldig ut av den saken jeg skrev. I ettertid ville jeg nok ha balansert dette mer. Vist den siden av henne også, for hun hadde virkelig viet livet sitt til denne organisasjonen, forklarer Bogdanich, som understreker at han fortsatt ville skrevet saken.

- Men jeg ville jobbet mer med balansen. Jeg snakket med damen saken gjaldt i ettertid og hun var så fortvilet. Det var vondt for meg også, sier Pulitzer-vinneren.