Kommer politiet når du ringer?

Da Nino Chieu trodde noen ble drept i nabohuset ba politiet ham undersøke saken selv. Slik starter en av Danmarks største politiskandaler.

Martin Lerberg Fossum, 20.03.2010 10:49

FOTO: ERIK REFNER (BERLINGSKE TIDENDE)

Forbrydelsen er navnet på en artikkelserie i Berlingske Tidende. Treffende nok, for historien som rulles opp er som hentet ut av en TV-krim.

26. november 2007 blir Pia Rønnei funnet død etter en trafikkulykke på motorveien mot Amager utenfor København. Avisen får et tips om at journalister bør se nærmere på saken.

For hvorfor ble kvinnen funnet død sammen med en mann som hadde trakassert og truet henne over lang tid? Hvorfor ble det funnet et jaktgevær i bilen? Hvorfor hadde mannen en gummihanske på seg? Men kanskje mest mystisk av alt, hvordan kunne politiet overse hele fire tips fra nabo Nino Chieu om at kvinnens liv var i fare, bare minutter før ulykken?

­– Vi satte oss som mål at vår egen etterforskning skulle matche en politietterforskning. Jeg gikk fra hus til hus, spurte om noen hadde hørt noe, og om noen kjente noen, sier journalist Morten Crone.

Med ett står avisens gravegruppe midt i en sak som skulle bli svært vanskelig å takle for danske politimyndigheter.

– En kvinne hadde dødd i det politiet mente var et trafikkuhell, men et vitne hadde hørt at kvinnen ble utsatt for grov vold minuttene før hun ble funnet, uten å reagere, sier Crone.

Journalistene fra den danske avisa bestemte seg for å bruke nettet for å kommunisere med leserne i saken.

– Vi stilte dem spørsmålet: Kommer politiet når du ringer? Og antallet svar viste oss at dette ikke bare var en sak om et drap på en kvinne. Den handlet om et politi man ikke kunne stole på, selv om man var i livsfare, konstaterer journalisten.

Saken fikk store konsekvenser i Danmark. Rikspolitisjefen måtte trekke seg. Politiet fikk 850 millioner kroner til å ansette flere betjenter. Men viktigst av alt, familien til Pia Rønnei fikk en unnskyldning.