Spion for offentligheten

Wikileaks-talsmann Julian Assange mener du ikke har gjort jobben din som journalist om ingen overvåker deg.

Ida Anna Haugen, 20.03.2010 08:14

FOTO: MARTIN LERBERG FOSSUM

– Jeg har alltid vært en nysgjerrig fyr og vært aktivist siden jeg var tenåring. Det er jobben min som journalist å holde makthaverne ansvarlig for det arbeidet de gjør, fastslår Julian Assange.

Australieren er talsperson for Wikileaks, et nettsted der varslere publiserer hemmligstemplede dokumenter, og er også kjent for å ha hacket Pentagon. Å beskrive seg selv som en nysgjerrig fyr blir derfor noe beskjedent. Om egen person er han også beskjeden, men han er alt annet enn dette når han snakker om journalisters oppgaver.

– Om ingen overvåker deg, har du som journalist sviktet i å gjøre jobben din, sier han.

– Jeg føler meg ikke overvåket...

– Så har du heller ikke gjort jobben din, sier Assange og ler.

Kildebeskyttelse
Selv har han fått kjenne overvåkningen på kroppen, uten at han ønsker å gå i detalj om hvordan den foregår.  Han er heller ikke bekymret for egen person. Det er kildene sine han er redd for.

- Det er noe jeg tenker på hele tiden, både når jeg er våken og når jeg sover. Overvåkningen av meg er et problem i forhold til å beskytte kildene, forteller Assange.

Nettopp for å beskytte kildene har han flere laptoper og telefoner som han passer på å veksle mellom. Han betaler ikke med kort og er forsiktig med å legge igjen elektroniske spor. Han har til enhver tid med seg laptopen.

- Kunne du lagt fra deg laptopen på hotellrommet her i Tønsberg?

- Nei, det ville jeg ikke gjort, sier Assange, og legger til at han mener oddsen for at noe skal skje er relativt liten.

- Men konsekvensene dersom noe skulle skje er såpass store at jeg ikke kan komme i en situasjon der pcen min eller mobiltelefonen forsvinner, sier han.

Samler inn penger

Det er ikke bare det ovennevnte som utgjør arbeidsdagen til Assange. Mye av arbeidet består også i å samle inn penger til Wikileaks. Siden har ligget nede siden desember 2009. Et av de siste dokumentene som er postet på siden er ironisk nok fra de amerikanske myndighetene som blant annet uttaler at de ønsker å få stoppet nettsiden.

- Det er hysterisk. For det ser ikke ut til at de klarer det, sier Assange.