- Betalte i bøtter og spann

TV 2-reporter Fredrik Græsvik legger ikke skjul på bruken av metoder i Kongo under Skups åpningsseminar fredag.

Inga Semmingsen, 19.03.2010 20:37

TV 2, Dagbladet og VG innrømmer å ha betalt sivile og offentlige tjenestemenn for å få intervjuer, tilgang og informasjon under arbeidet i Kongo. Korrupsjon, mener UD.

Da store deler av pressenorge reiste til Kongo for å dekke saken mot nå drapsdømte Joshua French og Tjostolv Moland, møtte de en helt annen arbeidshverdag enn hjemme i Norge. Ifølge journalistene selv ble bestikkelser en avgjørende del av arbeidet.

- Hvis man bestikker offentlige tjenestemenn for å få informasjon, kan man ikke kalle det annet enn korrupsjon. Det er brudd på norsk lov, sier Ragnhild Imerslund, underdirektør i UD.

Hun møtte  forsvarer Morten Furuholmen, Fredrik Græsvik i TV 2, Nilas Johnsen i VG og Tore Bergsaker i Dagbladet til debatt under SKUP-konferansen fredag ettermiddag.

Kjøpt og betalt
- Jeg har betalt for å få inn kamera i rettsalen, for intervju med enken og intervju med et vitne. I tillegg har jeg betalt offentige tjenestemenn i bøtter og spann, sier Græsvik usjenert.

Han er ikke den eneste.

- Folk syns det er fornærmende å gjøre noen en tjeneste uten å få noe i hånda etterpå. For meg er dette mer tigging enn korrupsjon, sier Bergsaker.
 

Les også: Drapsdømte var hovedkildene
 

Da Fredrik Græsvik lagde et lengre program om Kongo-saken måtte han ut med 100 dollar bare for å få inn et ordentlig kamera i fengselet. Fengselssjefen selv tok imot pengene.

- Selv om jeg ikke ønsker å bidra til korrupsjon i Kongo, syns jeg det var riktig fordi det var viktig at de skulle få sitte i ro og forklare sin side av saken, sier Græsvik.
Brudd på V.V.P

For et par år siden ble et nytt punkt tilføyd i Vær varsom-plakaten.

3.11: "Pressen skal som hovedregel ikke betale kilder og intervjuobjekter for informasjon. Vis moderasjon ved honorering for nyhetstips. Det er uforenlig med god presseskikk å ha betalingsordninger som er egnet til å friste mennesker til uberettiget å trå innenfor andres privatsfære eller gi fra seg personsensitiv informasjon."

Det var bred enighet i panelet om at alle journalistene i Kongo gjennom sine betalinger har brutt med dette punktet. Fredrik Græsvik avsluttet debatten med å si at han vil fortsette å betale neste gang han reiser til Kongo.

FAKTA:
Her er noen av de viktigste funnene i medieanalysen Retriever har utført for Skup:

  • Kongo-saken var den tredje mest omtalte saken i norske medier i 2009. Det var over 18.000 medieoppslag om Tjostolv Moland og Joshua French.
  • Norges største medier – Aftenposten, VG, Dagbladet, NRK og TV 2 – tok i bruk mange og svært ulike kilder i saken. 61 prosent av oppslagene i disse fem mediene bygget på to eller flere kilder.
  • Nordmennenes versjon har kommet oftest fram i den norske mediedekningen. I 43 prosent av omtalen i landets største medier er det enten de tiltalte, deres forsvarere eller pårørende som er hovedkilden. Kongolesiske myndigheter, pårørende og vitner er hovedkilder i til sammen 19 prosent.
  • I 73 prosent av intervjuene med de to tiltalte kommer det ikke fram at journalistene har stilt kritiske spørsmål til dem. I 27 prosent av intervjuene stilles det kritiske spørsmål.