Drapsdømte var hovedkildene

De drapsdømte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French fikk i stor grad bruke norske journalister som mikrofonstativ, viser medieanalyse Retriever har gjort for SKUP.


Tjostolv Moland og Joshua French måtte gå til rettssalen i Kisanganis gater flankert av flere titalls politimenn og iført håndjern. FOTO: FRED C. GJESTAD, AFTENPOSTEN.

I 43 prosent av nyhetsoppslagene om de to drapsdømte nordmennene i Kongo, var det de drapsdømte som selv var hovedkildene. Oppsiktsvekkende få kritiske spørsmål ble stilt.

Det viser en fersk medieanalyse utført av Retriever Norge på oppdrag fra Skup (Stiftelsen for en kritisk og undersøkende presse). Analysen beskriver norske mediers kildebruk i Kongo-saken, og skal legges fram under Skup-konferansen fredag.


Norske mediers nyhetsdekning av Kongo-saken var svært omfattende, og i over halvparten av reportasjene ble det benyttet to eller flere kilder for å belyse saken. Likevel var det Joshua French og Tjostolv Molands versjon som fikk dominere medieomtalen i 43 prosent av medieoppslagene.
I 73 prosent av intervjuene med de to kommer det ikke fram at journalistene har stilt dem kritiske spørsmål.


- At de drapsdømte var hovedkildene i nesten halvparten av sakene som handlet om dem selv, viser at norsk presse har hatt en enestående tilgang på French og Moland i forhold til det som er vanlig i kriminalsaker her i Norge. Mye tyder på at journalistene har strødd flittig om seg med kontanter i Kisangani, og det har vært rapportert om at ulike medier har bestukket lokale tjenestemenn for å få tilgang på de drapsdømte, sier Jan Gunnar Furuly, styremedlem i Skup.
 

Dette vil bli tema på åpningsseminaret i Tønsberg fredag, legger han til.
 

Rapporten viser blant annet:
 

De to drapstiltalte er hovedkilder i egen sak. I 43 prosent av omtalen i landets største medier er det enten de tiltalte, deres forsvarere eller pårørende som er hovedkilden.
 

De to nordmennene møtes i svært liten grad med kritiske spørsmål. I 73 prosent av intervjuene stilles det ikke et eneste kritisk spørsmål.
Kongolesiske myndigheter, pårørende og vitner er hovedkilder i til sammen 19 prosent.
 

Kongo-saken var den tredje mest omtalte saken i norske medier i 2009. Det var over 18.000 medieoppslag om Tjostolv Moland og Joshua French. Bare svineinfluensaen og klimakonferansen i København fikk mer omtale. På fjerdeplass fulgte fredsprisen til Obama. Nummer seks var oljesølet etter Full City.
 

-Noe av det som gjør denne saken så spesiell, er at norske medier i lange perioder har hatt tilgang til de tiltalte nordmennene som direkte intervjuobjekter. I motsetning til straffesaker som føres for det norske rettsapparatet, har de norske journalistene i Kongo hatt mulighet til å besøke de tiltalte i fengselet og å gjøre intervjuer og opptak med dem der i utstrakt grad, sier analysesjef i Retriever, Kristina Nilsen.


Retriever har analysert all omtale av saken i løpet av hele 2009 i Aftenposten, VG, Dagbladet, NRK og TV 2. Både papir- og nettutgavene er inkludert for de tre avisene, mens fjernsynssendingene og nettutgavene er inkludert for de to etermediene.
 

-I analysen reiser vi noen problemstillinger rundt premissene for alle disse intervjuene, ettersom det bare kommer tydelig fram i noen få av dem at journalistene har stilt kritiske spørsmål, sier Nilsen.
 

Hun forteller at fagpersoner og eksperter på ulike felt har blitt brukt som kilder i utstrakt grad i denne saken. Til tross for at slike intervjuobjekter bare har vært hovedkilde i rundt 6 prosent av omtalen til sammen, har de også uttalt seg i mange oppslag der andre er hovedkilde.
 

-I begynnelsen av hendelsesforløpet ble norske medier kritisert for å vinkle denne saken fra et norsk ståsted, og for å ikke forstå det kongolesiske samfunnet. Etter dette ble fagpersoner og eksperter på Kongo i økende grad brukt som kilder for å forklare kulturen i Kongo og prosedyrene i retten, og det var under andre rettsrunde at det var flest oppslag med Kongo-eksperter som hovedkilde. Etter min mening førte det til at mediedekningen ble bedre etterhvert, sier Nilsen.

FAKTA:
Her er noen av de viktigste funnene i medieanalysen:
Kongo-saken var den tredje mest omtalte saken i norske medier i 2009. Det var over 18.000 medieoppslag om Tjostolv Moland og Joshua French.
Norges største medier – Aftenposten, VG, Dagbladet, NRK og TV 2 – tok i bruk mange og svært ulike kilder i saken. 61 prosent av oppslagene i disse fem mediene bygget på to eller flere kilder.
Nordmennenes versjon har kommet oftest fram i den norske mediedekningen. I 43 prosent av omtalen i landets største medier er det enten de tiltalte, deres forsvarere eller pårørende som er hovedkilden. Kongolesiske myndigheter, pårørende og vitner er hovedkilder i til sammen 19 prosent.
I 73 prosent av intervjuene med de to tiltalte kommer det ikke fram at journalistene har stilt kritiske spørsmål til dem. I 27 prosent av intervjuene stilles det kritiske spørsmål.