NRK-duo vant internasjonal gravepris i Geneve

Et banebrytende internasjonalt samarbeide om Trafigura-skandalen sikret NRK Brennpunkt-medarbeiderne Kjersti Knudssøn og Synnøve Bakke den prestisjetunge Daniel Pearl Award lørdag kveld.

Jan Gunnar Furuly, 24.04.2010 23:16

Kjersti Knudssøn og Synnøve Bakke (t.h.) med prisen og diplomet i Geneve i kveld. FOTO: JAN GUNNAR FURULY



Kjersti Knudssøn og Synnøve Bakke sammen med Jeroen Trommelen fra den nederlandske avisen de Volkskrant. FOTO: JAN GUNNAR FURULY.

Prisen og 5000 dollar ble delt ut på gallaen til den sjette Global Investigative Journalism Conference i Geneve lørdag kveld.

-Utrolig inspirerende å få denne prisen. Dette hadde vi overhodet ikke ventet, sier den norske vinnerduoen til skup.no. Men på forhånd var samarbeidet mellom fire europeiske redaksjoner skyhøye favoritter til å havne på podiet i konkurransen for internasjonale medier.

NRK-medarbeiderne fikk prisen sammen med Meirion Jones og Liz MacKean i BBC Newsnight, David Leigh i den britiske avisen The Guardian og Jeroen Trommelen i den nederlandske avisen de Volkskrant.

Sammen har de fire redaksjonene rullet opp skandalen der den gigantiske oljeforhandleren Trafigura dumpet farlig avfall i Elfenbenskysten, og samme type avfall eksplodertet på Vest Tank-anlegget i Sløvåg utenfor Bergen.

-Dette er historien om en gigant som pøste på med advokater, flere advokater og enda flere advokater, for å hindre sannheten i å komme frem, sa Kjersti Knudssøn fra scenen etter å ha mottatt prisen.

Samarbeidet førte i fjor høst til Trafigura inngikk forlik med ofre i Elfenbenskysten. Selskapet betalte 300 millioner kroner til 30 000 mennesker som sa de var blitt syke av det giftige avfallet.

Knudssøn og Bakke fikk under årets SKUP-konferanse juryens spesialheder for dette arbeidet.

I den amerikanske klassen vant Aram Roston, The Nation, for prosjektet "How The U.S. Funds the Taliban".

Det er andre gang Daniel Pearl Award deles ut. Den første prisen ble delt ut på GIJC-2008 på Lillehammer., og da var svenske TV 4 vinnerne i den internasjonale klassen med en tv-dokumentar om illegal torsk fra Barentshavet. 

Prisen er kalt opp etter Wall Street Journal-journalisten Daniel Pearl, som ble kidnappet og drept i Pakistan i 2002.

Her er juryens begrunnelse for pristildelingen.