Debattseminar: Kina – sensur og ytringsfrihet

26. oktober inviterer stiftelsen Fritt Ord til seminar om ytringsfrihet og sensur i Kina. Blant deltakerne er direktøren for Human Rights China og nettsensureksperten Greg Walton.

07.10.2010 13:45

Hvordan er situasjonen for ytrings- og informasjonsfrihet og personvern i Kina sett i lys av internasjonale forpliktelser? I hvilken retning går den teknologiske utviklingen og hvilken innflytelse kan den få i det kinesiske samfunnet og i verden for øvrig? Hvilke utfordringer og muligheter ligger i den raske teknologiutviklingen? Hvordan påvirker myndighetenes skiftende kontrollmekanismer det sivile samfunnet? Hvilken rolle kan det internasjonale samfunnet spille for å fremme menneskerettighetene?

Sharon Hom er administrerende direktør for Human Rights in China (HRIC), og tidligere professor i juss ved The City University of New York School of Law, hvor hun underviste i 18 år. Hun har vært menneskerettighetsaktivist i en årrekke og opptrer ofte som mediekommentator om teknologi, menneskerettigheter og bedrifters samfunnsansvar. Hom har ledet HRICs mange konsultasjoner med selskaper om forretningsplaner og ansvarlig investering i Kina, og hun ble utnevnt som en av ’50 Woman to Watch’ av The Wall Street Journal i 2007. Hun sitter i styret for Human Rights Watch Asia. Sharon Hom har utgitt en rekke publikasjoner om kinesiske juridiske reformer, handel, teknologi og internasjonale menneskerettigheter.

Greg Walton står bak mange empiriske undersøkelser av kyberspionasje. Han er forfatter av China’s Golden Shield: Corporations and the Development of Surveillance Technology in the People’s Republic of China (2001). Walton har vært senior sikkerhetsforsker ved OpenNet Initiative Asia, tidligere redaktør for The Information Warfare Monitor, og sikkerhetsdirektør for utviklingen av antisensur-programmet Psiphon, som tok mål av seg å trenge igjennom den nasjonale brannmuren i et nettsensurerende land som Kina. Han har bidratt til å gjøre sikkerhetsanalyser av menneskerettighetssituasjonen med fokus på ytringsfrihet, informasjonstilgang og personvern. Fra 2008 til 2010 var han SecDev Fellow ved The Citizen Lab, Munk School of Global Affairs, University of Toronto.

Sted: Uranienborgveien 2, Oslo
Tidspunkt: Tirsdag 26. oktober klokken 17.00 - 19.00

Arrangementet foregår på engelsk.

Påmelding: kina@fritt-ord.no

www.fritt-ord.no