Lover å bevare journaldata

Fornyingsminister Rigmor Aasrud avviser at journalføringene i Elektronisk Postjournal blir slettet. Presseforbundet, NJ, Redaktørforeningen, Forskerforbundet og SKUP krever at tjenesten opprettholdes. NRK og TV 2 har for sikkerhets skyld bedt om å få hele EPJ-basen.

Jens Egil Heftøy, 20.09.2010 14:34

Foto: Johnny Syversen

Etter innføringen av Offentlig elektronisk postjournal (OEP) i mai har det oppstått usikkerhet rundt hva som vil skje med den gamle postlistetjenesten, EPJ. Tjenesten ble opprettet i 1993 og har siden samlet over 8,4 millioner journalføringer fra statlige postlister.

Til Riksarkivet
Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening, Norsk Presseforbund og Forskerforbundet har i et brev krevd at journaldataene spares. 10. september sendte SKUP et brev til statsråden, der styret støtter kravet om at EPJ-dataene må bevares.

Den nye tjenesten OEP inneholder bare journaldata fra opprettelsen i mai. Dermed risikerer journalister å miste tilgangen til alle de historiske postjournalene. I alt inneholder de gamle postlistene over 8,4 millioner oppføringer.

- La det være helt klart, 8,4 millioner dokumenter som i dag ligger i den gamle elektroniske postjournalen (EPJ) kommer ikke til å forsvinne. Det skriver fornyingsminister Rigmor Aasrud i en pressemelding.

Ifølge meldingen har Riksarkivet bestemt at journalarkivet skal bevares for ettertiden. Hvordan tilgangen blir er derimot ikke klart.

Røres ikke før neste år
- EPJ skal videreføres som et historisk arkiv, selv om formen ikke er bestemt ennå. Journalen vil imidlertid være fullt operativ fram til sommeren 2011, så vi har brukbart med tid til å vurdere ulike løsninger. Men det er en del praktiske, funksjonelle, juridiske – ikke minst personvernmessige – hensyn å ta stilling til sier Rigmor Aasrud.

Her kan du lese pressemeldingen fra Fornyingsministeren.

Om dette betyr at Presseorganisasjonene og Forskerforbundet har vunnet frem med sin protest er foreløpig for tidlig å si. Men det finnes uansett et håp for at dokumentene kan bli offentlig tilgjengelig også etter at basen er overført til Riksarkivet.

Vil ha hele journalbasen
NRK Brennpunkt og TV 2 har i hver sin begjæring bedt om å få utlevert en kopi av hele EPJ-basen på 8 421 800 dokumenter.

Her kan du lese om innsynsbegjæringen på NRK Beta.

Men direktoratet for Forvaltning og IKT er ikke særlig lystne på å gi fra seg databasen.
Her kan du lese om avslaget til TV 2 og NRK