- Bevar Elektronisk Postjournal
10.09.2010 11:28

SKUP-leder Heidi Molstad Andresen gleder seg over rekordinteresse for SKUP-prisen. FOTO: MARTIN LERBERG FOSSUM


1. september sendte Norsk Presseforbund, Norsk Redaktørforening, Norsk Journalistlag og Forskerforbundet et brev til fornyings- administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aaserud, der de ba om at journaloppføringene fra den gamle postlistetjenesten Elektronisk Postjournal ble ivaretatt.

I mai i år åpnet den nye tjenesten, men den inneholder kun journalposter fra etableringstidspunktet. EPJ har på sin side ikke mindre enn 8,4 millioner journalføringer siden etableringen i 1993.

- EPJ har vært et svært viktig arbeidsverktøy for mange norske redaksjoner. Å stenge pressen ute fra tilgangen til over åtte millioner dokumenter vil medføre en betydelig innskrenkning av åpenheten og tilgangen til offentlig informasjon. Det er trist at departementet så langt ikke har gjort noe for å sikre dataene i EPJ. De samfunnsmessige kostnadene ved ikke opprettholde tilgangen til disse dokumentene vil på sikt bli betydelig høyere enn det det vil koste å bevare dem, sier SKUP-leder Heidi Molstad Andresen.

Hun mener mulighetene til å drive undersøkende og kritisk journalistikk vil bli dramatisk begrenset dersom EPJ slettes:

- Målet med OEP har hele tiden vært å styrke offentlighetsprinsippet. Det må også gjelde for dataene lagret i EPJ. Dersom EPJ ikke videreføres setter man kvaliteten ved viktig historisk arbeid i fare, fordi man ved søk vil finne færre dokumenter registrert på den enkelte sak enn de som faktisk finnes. Det kan på sikt føre til feilinformasjon og historieløshet, og frata pressen muligheten til å innfri sitt samfunnsansvar. SKUP gir derfor sin fulle støtte til forskerforbundet og presseorganisasjonens krav om at EPJ-dataene bevares for fremtiden, sier SKUP-lederen.

SKUP sendte denne uken et brev til statsråden, der stiftelsen uttrykker støtte til presseorganisasjonene og forskerforbundets krav.