Vannverksskandalen er tidenes skup

- Litt som å kjøre trikken to ganger på samme billett, sa en glad Siri Gedde-Dahl.


FOTO: MARTIN LERBERG FOSSUM

Aftenpostens avsløring av vannverksskandalen på Romerike er funnet verdig til å vinne det såkalte 20-årsskupet, den beste Skup-avsløringen gjennom tjue år.

Det var Siri Gedde-Dahl, Anne Hafstad og Alf Endre Magnusson som stolt tok imot prisen for tidenes Skup.
- Tusen takk, dette er litt som å kjøre trikken to ganger på samme billett, sa Siri Gedde-Dahl da hun og kollegene mottok prisen for tidenes Skup.

"Vannverksskandalen" vant Skup-prisen i 2005. Da delte Aftenposten-journalistene prisen med NRKs Synnøve Bakke og Kjersti Knudsson for deres Brennpunkt-program "Kvikksølvjentene".
- Jeg var sikker på at "Kvikksølvjentene" skulle stikke av med prisen i dag, så dette kom som en stor overraskelse. Men det hadde vært hyggelig å dele med dem denne gangen også, sier Hafstad med et smil.
Etterdønningene etter vannverksskandalen pågår fortsatt i 2010. Journalistene avdekket hvordan direktøren på Vannverket gjennom flere år hadde gjort seg og sin familie rike på offentlige kroner, blant annet hadde han kjøp en jaktfarm i Sør-Afrika på 40.000 mål.
Til tross for den store avsløringen kom prisen som en stor overrakslese på de tre lykkelige vinnerne.
- Dette betyr utrolig mye, og gir oss inspirasjon til å jobbe videre med andre saker, sier Gedde-Dahl.
- Er det noe nytt dere graver i nå?
- Først skal vi grave i festen, så får vi se hva som skjer i morgen, sier Hafstad.

Arne Jensen, ass. Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, delte ut prisen,
I juryens begrunnelse sto det:
 

«Journalistene visste at korrupsjon, bestikkelser og smøring er vanskelig å dokumentere. Men med allerede opparbeidet fagkunnskap og systematisk jobbing, greide de å avsløre at direktøren for de kommunale bedriftene gjennom år hadde beriket seg selv og sin familie med offentlige kroner».
Her kan du lese metoderapporten for ”Vannverksskandalen på Romerike”