De umulige kildene

Oscar Hedin beveger seg i miljøer andre journalister stempler som umulige.

Martin Lerberg Fossum, 20.03.2010 12:53

FOTO: MARTIN LERBERG FOSSUM

Fire dokumentarer, og fire uhørt kontroversielle problemstillinger. Dokumentarfilmskaperen Oscar Hedin får kilder til å snakke om iransk etterretning, kjønnslemlestelse, sitt brennende ønske om jihad og om hvorfor unge homofile muslimer blir drapstruet av sin egen familie. Klokken 14, i Ormen Lange 2, forklarer han hvordan han får det til.

- Det er lett å bli sittende fast i en tanke om at disse tingene tilhører en helt annen verden, men vi er alle en del av dette nye samfunnet. Dette er min verden også, sier Hedin.


Handikap som hvit mann

I fjor skapte dokumentaren  "Sämre Än Djur" store bølger iSverge. I filmen blir vi kjent med to unge muslimer, begge har rømt fra sine familier fordi de er homofile.

- Rasisten, den homofile og den radikale muslimen. Alle disse typene finnes i hvilken som helst skole i en forstad til Stockholm, sier Hedin.

Hedin opplever ikke at han som "hvit mann" stiller med et handikap når han lager journalistikk fra minoritetsmiljøer. Tvert imot.

- Mange journalister som jobber med disse miljøene har et bånd til dem selv, men at man har en pappa fra Egypt behøver ikke være noen fordel hvis man skal nærme seg et radikalt islamistisk miljø. Det kan også bety at du har bindinger og forventninger som kan være vanskelige å forholde seg til.


Tror Sverige blir som Norge
Gårsdagens samtale med Arfan Bhatti viste at dialog er vanskelig og at frontene kan være spisse. Hedin mener at Sverige har vært spart for de hissigste ordskiftene.

- Debatten i Sverige har ikke vært like konfrontativ. Vi har et større gap mellom den offentlige debatten og hva som blir sagt på gaten, men jeg tror Sverige er i ferd med å bli mer som Norge. Populistiske stemmer er i ferd med å få større plass.