NJ støtter Wikileaks

Norsk Journalistlag gir 10.000 kroner i støtte til varslernettstedet Wikileaks.

Jens Egil Heftøy, 21.12.2010 14:19

Det har stormet rundt Wikileaks etter at nettstedet begynte å publisere hemmeligtemplede rapporter fra amerikanske ambassader verden over. Politikere både i USA, Europa og Norge har sterkt kritisert offentliggjøringen. Protestene har ført til at nettstedet blir blokkert av flere amerikanske selskaper og pengeoverføringer blir stanset.

Nå stiller Norsk Journalistlag opp med 10.000 kroner i støtte til Wikileaks.

- De nye angrepene fra kortselskaper, som struper tilgangen av midler til WikiLeaks, er svært alvorlig for frie medier og samfunnets tilgang til informasjon, sier NJs nestleder Thomas Spence i en pressemelding.  

Kredittselskap som Teller og Visa stanser nå overføringen av økonomisk støtte til WikiLeaks, og følger dermed etter andre store aktører som MasterCard og PayPal. Dette skjer etter sterkt press fra amerikanske myndigheter og politikere, hvor enkelte sammenligner virksomheten WikiLeaks driver, med terror og spionasje.

NJ understreker behovet for vern av varslere, og for åpenhet i demokratiske samfunn. For å vise norske journalisters støtte til WikiLeaks bevilger vi 10.000 kroner til virksomheten.
- Vi forventer at pengene kommer frem, og at ikke kommersielle betalingsformidlere opptrer politisk og stanser overføringen. Det vil i tilfelle være maktmisbruk og et overgrep mot yringsfriheten, sier nestleder Thomas Spence.