Michael Moore stiller kausjon for Assange

Filmskaperen Michael Moore stiller seg i rekken av prominente støttespillere for Wikileaks-grunnlegger Julian Assange. Moore har i et brev til den britiske domstolen gitt beskjed om at han garanterer for 20.000 dollar i kausjon.

Jens Egil Heftøy, 14.12.2010 14:27


Wikileaks-grunnlegger Julian Assange møter i dag i Westminster Magistrates Court, en uke etter at han ble pågrepet og varetektsfengslet. Assange og advokatene vil i retten argumentere for at han slipper fri mot kausjon. Dommeren nektet i forrige uke å innvilge kausjon, blant annet begrunnet i frykten for at Assange ville rømme landet.

20.000 dollar
I en brev, stilet til retten, kaster filmskaperen Michael Moore seg nå inn i kampen for å få satt Assange fri. Moore stiller 20.000 dollar i kausjonsgaranti. Dette kommer i tillegg til de 180.000 pund som blant andre journalisten John Pilger og regissør Ken Loach stilte med i retten forrige uke.

Moore skriver i et innlegg på sine nettsider at han også stiller sine egne nettsider, servere og domenenavn til disposjon for Wikileaks og Assange.

Oscar-vinneren begrunner dette med offentligheten har rett til å få vite hemmelighetene som Wikileaks nå offentliggjør fra maktapparatet. Han viser blant annet til at dersom offentligheten hadde visst om det hemmelige FBI-notatet som beskrev Osama bin Ladens planer om angrep på USA, så kunne kanskje terrorangrepene 11. september vært unngått.

More henviser også til senere offentliggjorte dokumenter viser at Vietnamkrigen aldri ville blitt noe av, dersom dokumentene hadde vært offentlige.

«Kan Wikileaks forårsake noen utilsiktede problemer for diplomatiet og amerikanske interesser rundt om i verden? Kanskje, men det er prisen å betale for du og dine myndigheter bringer oss inn i en krig basert på løgner. Din straff for dårlig opptreden er at noen må slå på lyset i rommet, slik at vi alle kan se hva du driver med», skriver Moore.

Støtte fra flere
Flere av årets foredragsholdere på SKUP-konferansen har aktivt forsvart Julian Assange de siste ukene. Blant de hardeste er informasjonsaktivisten Heather Brooke, som også følger fengslingssaken mot Assange fra rettssalen. Brooke twitrer aktivt fra retten og hennes meldinger blir blant annet fulgt tett av The Guardian.

SKUP-deltakere som fulgte datakursene til Luuk Sengers har kanskje allerede lagt ham til på Twitter-listen sin. Hvis ikke kan du følge Sengers her.

Professor Mark Hunter har stilt seg i front for et opprop til støtte for Assange og Wikileaks. På nettstedet Opendemocracy har Hunter skrevet en krass kronikk, der han avviser påstandene om at Wikileaks driver spionasje.