Håp for EPJ

SKUP-nestleder Ståle Hansen og representanter for de øvrige presseorganisasjonene var torsdag på møte med fornyingsminister Rigmor Aasrud for å redde de elektroniske postjournalene.

Jens Egil Heftøy, 03.12.2010 14:56

SKUP har aktivt engasjert seg i bevaringen av den gamle Elektronisk Postjournal (EPJ).















Bakgrunnen er frykt for at store mengder dokumenthenvisninger - selve nøkkelen til å finne fram i offentlige dokumentarkiver - vil forsvinne. Den gamle elektroniske postjournalen inneholder mer enn 8,4 millioner dokumentoppføringer. Dette er et av de viktigste verktøyene for undersøkende journalister.

Protestene fra presseorganisasjonene og forskerforbundet har vært massiv. 1. september i år sendte Norsk Presseforbund, Norsk Redaktørforening, Norsk Journalistlag og Forskerforbundet et brev til statsråden, der de krevde at journalen blir opprettholdt. Få dager senere fulgte SKUP opp med et støttebrev.

SKUP mener den 17 år gamle journalen er et svært viktig arbeidsverktøy for undersøkende journalistikk og at en sletting av journalen vil være en betydelig innskrenkning av åpenheten i den offentlige forvaltningen.

Torsdag 2. desember møtte presseorganisasjonene og fornyingsministeren for å diskutere saken. Signalene etter møtet er langt mer positive enn tidligere. Departementet lover at journaldataene skal bestå og har invitert presseorganisasjonene med på å finne løsninger.

- Det var et godt og positivt møte, og det arbeides nå med flere konkrete forslag for hvordan journaldataene kan bevares. Jeg tror det er lov til å være optimist, sier Ståle Hansen.

SKUP-leder Heidi Molstad Andresen sier kampen for å bevare den gamle postjournalen er viktig for SKUP.

- Dette er en sak SKUP brenner for, og vi er svært glade for å ha blitt brukt som høringsinstans. De siste siganlene er veldig godt nytt. EPJ har vært et svært viktig arbeidsverktøy for mange norske redaksjoner. Å stenge pressen ute fra tilgangen til over åtte millioner dokumenter vil medføre en betydelig innskrenkning av åpenheten og tilgangen til offentlig informasjon, og det er godt nytt at departementet nå viser langt større vilje til å lytte til disse argumentene enn tidligere. De samfunnsmessige kostnadene ved ikke opprettholde tilgangen til disse dokumentene vil på sikt bli betydelig høyere enn det det vil koste å bevare dem, sier SKUP-leder Heidi Molstad Andresen.

Hun mener mulighetene til å drive undersøkende og kritisk journalistikk vil bli dramatisk begrenset dersom EPJ slettes, og sier SKUP vil engasjere seg sterkt dersom departementet ikke skulle snu:

- Målet med OEP har hele tiden vært å styrke offentlighetsprinsippet. Det må også gjelde for dataene lagret i EPJ. Dersom EPJ ikke videreføres setter man kvaliteten ved viktig historisk arbeid i fare, fordi man ved søk vil finne færre dokumenter registrert på den enkelte sak enn de som faktisk finnes. Det kan på sikt føre til feilinformasjon og historieløshet, og frata pressen muligheten til å innfri sitt samfunnsansvar.