Tøff kamp om Stora Journalistpriset

25. november deles Stora Journalistpriset ut i Sverige. I klassen «Årets avsløring» står slaget mellom Sveriges Radio og Sveriges Television.

Jens Egil Heftøy, 17.11.2010 11:32

Svenskenes mest prestisjetunge journalistpris er delt inn i tre kategorier, «Årets Berättare», «Årets Förnyare» og «Årets Avslöjande». Deltakerne på SKUPs jubileumskonferanse i mars fikk stifte bekjentskap med vinneren av fjorårets «Förnyare-pris», Kinga Sandén fra Sydsvenskan.

Neste uke er det tid for årets utdeling av Stora Journalistpriset. De svenske statskringkasterne, Sveriges Television og Sveriges Radio er tungt representert på listen over nominerte kandidater i alle kategorier.

I konkurransen om graveprisen «Årets Avslöjande» er det SVT-programmet «Uppdrag Granskning» mot radionyhetenes Ekot. «Uppdrag Granskning» er sågar representert med to av tre kandidater.

SVT mot SR
«Den andra våldtäkten» er et program som har rystet Sverige etter at det ble sendt i mars. Programmet handler om etterspillet etter en voldtekt av en 14 år gammel jente på en ungdomsskole. En 15 år gammel gutt erkjente og ble dødt for voldtekten. Men istedenfor støtte opplevde voldtektsofferet at vennene og hele lokalsamfunnet vendte henne ryggen. Den dømte voldtektsmannen på sin side ble hyllet av så vel skolekamerater som lokalsamfunn. Saken fortsatte i lang tid med en kamp mellom ulike støttegrupper på nett.

«Muthärvan i Göteborg» er Uppdrag Gransknings andre kandidat til årets avsløringspris. Gravesluggeren Janne Josefsson og Nils Hansson har gravd frem en svært omfattende korrupssjonssak i Gøteborg. Saken har rullet og gått i lang tid og er i ferd med å utvikle seg til å bli Sveriges største korrupsjonsskandale.

De to tv-programmene skal vurderes opp mot kollegene i Sveriges Radio, Bo Göran Bodin og Daniel Velasco. Gjennom «Fallet Johan» har de to Ekot-journalistene satt fokus på politivold etter at en 24 år gammel mann døde i forbindelse med en pågripelse. Journalistene avslørte at tjenestemennene hadde benyttet det samme håndgrepet som førte til at en 41 år gammel mann døde i en arrestasjon i 1995.

Sterke historier
I priskategorien «Årets Berättare» blir det også en tøff kamp mellom den lisensfinansierte radioen og den lisensfinansierte tv-en. Men der møter kringkasterne også konkurranse fra dagspressen.


Michael Winiarski i Dagens Nyheter er nominert for sin dekning av Haiti-katastrofen.

Maud Nycander i Sveriges Television er nominert for en dokumentar som skildrer livet på en psykiatrisk avdeling.

P3-dokumentaristen Thella Johson er nominert for radiodokumentaren «Sunday, Bloody Sunday» om det britiske imperiets siste dag.

Lesermedvirkning og valgautomater

Fornyer-prisen, som Kinga Sandén fikk i fjor, blir et slag mellom SVT, TV4 og Svenska Dagladet. 

SVT er nominert for sin «valgomat» i forbindelse med Riksdagsvalget i år.

TV4s Lena Sundström er nominert for sitt arbeid med dokumentaren om Sverigedemokratenes velgere i «Dom kallas rasister». Sundström lar velgerne og tilhengerne selv komme til ordet i dokumentaren også de som har direkte truet journalisten.

Den siste nominerte i fornyerklassen er Svenska Dagbladets «Realtidsgräv» der journalistene aktivt har arbeidet sammen med leserne på en større sak om bruken av bistandsmidler. Artikkelserien mottok tidligere i år den svenske SKUP-prisen,  «Guldspaden».

Her kan du lese mer om de nominerte til Stora Journalistpriset