Aasrud vil drøfte postlister

Fornyingsminister Rigmor Aasrud forsikrer at innholdet i elektronisk postjournal skal bevares. Nå inviterer hun presseorganisasjonene til dialog.

Jens Egil Heftøy, 08.10.2010 14:55

FOTO: Lars Nehru Sand

Presseorganisasjonene har fryktet at de 8,4 millioner journalføringene i EPJ vil bli slettet. SKUP har også engasjert seg i bevaringen av de historiske postlistene. SKUP-leder Heidi Molstad Andresen uttalte i en pressemelding at sletting vil medføre en «betydelig innskrenkning av åpenheten og tilgangen til offentlig informasjon».

I midten av september ble det kjent at Riksarkivet overtar ansvaret for journaldataene fra neste sommer. Riksarkivet har bestemt at journaldataene skal bevares. Fornyingsministeren forsikrer nå at EPJ-tjenesten vil være åpen til sommeren 2011. I et brev til presseorganisasjonene ber Aasrud om dialog for å finne frem til løsninger for å bevare pressens tilgang til de gamle postlistene.

Her kan du lese brevet
som Aasrud har sendt til Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening, Norsk Presseforbund og Forskerforbundet.

Invitasjonen fra statsråden tyder på at protestene fra pressens organisasjoner har gjort inntrykk. Hittil har Fornyingsdepartementet vært kategoriske på at EPJ skal stenges når den offentlige journalen er i full drift. Departementet har blant annet begrunnet det med hensyn til personvernet. Aasrud fastholder i brevet til organisasjonene at «Det er en rekke praktiske, funksjonelle og ikke minst personvernmessige problemstillinger vi må ha avklart når EPJ stenges for ordinær drift og går over til å være et historisk arkiv».