Wikileaks legger varslingen på is

Varslernettstedet Wikileaks innstiller virksomheten for å fokusere alle krefter på å samle penger til videre drift. Det varslet nettstedets redaktør Julian Assange på en pressekonferanse i ettermiddag.

Jens Egil Heftøy, 24.10.2011 14:28

Foto: Wikileaks.org

Ansvarlig redaktør Julian Assange sa under pressekonferansen at Wikileaks fremover vil bruke alle krefter på å få opphevet den økonomiske blokkaden som kredittkortselskapene Visa og Mastercard innførte i vinter.

Her kan du se pressekonferansen fra Frontline Club.

Wikileaks skal ha tapt 95 prosent av omsetningen etter at de to store kredittkortselskapene stoppet muligheten for å donere penger til nettstedet, fortalte talsmann Kristinn Hrafnsson.

Hrafnsson anslår at Wikileaks kunne mottatt mellom 40 og 50 millioner euro, dersom ikke kredittkortselskapene hadde hindret muligheten for donasjoner.

Varslernettstedet vil nå ta rettslige skritt for å få opphevet den økonomiske blokkaden. Det jobbes nå med rettssaker i England, USA, Island og Australia. Assange sier Wikileaks ikke vil publisere flere lekkasjer via nettsiden inntil videre. Fremover vil alle krefter i organisasjonen bli brukt på forestående rettsprosesser.

Wikileaks har anlagt en såkalt intrust complaint mot banker og kredittkortselskap til EU-kommisjonen. Det er ventet en avgjørelse fra kommisjonen i midten av november.

Dersom Wikileaks ikke får opphevet blokkaden vil ikke organisasjonen ha mulighet til å fortsette virksomheten etter nyttår, sier Assange.

På pressekonferansen varslet også Assange at Wikileaks vil lansere et nytt system for å sende dokumenter til nettstedet. Assange mener dagens krypteringssystemer på nett er sårbare og influtrert av etterretningsorganisasjoner som kan spore materialet som sendes over nett. Den 28. november, på dagen ett år etter at lekkasjene av amerikanske ambassadedokumenter startet, skal det nye systemet være i drift.