- Må ta journalistsikkerhet på alvor

Journalisters sikkerhet har hittil vært tema i krigsområder. Nå må vi også ta trusselen fra politiske og religiøse fanatikere på alvor. Det sier prosjektlederen for den internasjonale gravekonferansen i Kiev Henrik Kaufholz.
 

Jens Egil Heftøy, 10.08.2011 12:40




I sitt såkalte manifest har den terrorsiktede Anders Behring Breivik pekt på journalist- og litteraturkonferanser som potensielle terrormål. SKUP-konferansen er spesifikt nevnt som eksempel.

Henrik Kaufholz er prosjektleder for den internasjonale gravekonferansen som går av stabelen i Kiev i oktober. Han er ikke overrasket over at nettopp journalistkonferanser blir ansett som terrormål.

Les også: Ville drepe journalister på SKUP
Les også: SKUP-journalists were targets

Må diskutere sikkerhet
- For en terrorist er det en nærliggende tanke å utslette 5-600 av landets beste journalister på en gang. For meg er den en forskrudd tankegang, men egentlig innlysende. Vi journalister tenker normalt på sikkerhet som noe som er forbundet med vår research eller arbeidssituasjon – for eksempel i områder hvor man kan bli kidnappet eller beskutt. Men for det fleste er det nytt med en masseutryddelse. Nå arbeider jeg selv i JP/Politikens Hus (avisen som publiserte Muhammed-karikaturene. journ.anm), hvor dansk etterretningstjeneste og politi har forhindret angrep. Men vi har egentlig ikke hatt en debatt om hvorfor og hvordan radikale krefter på både høyre og venstre fløy, samt religiøse fanatikere har utsett seg mediene og journalister som gruppe som mål, sier Kaufholz til skup.no.

Både nestleder Jan Gunnar Furuly og leder Heidi Molstad Andresen er involvert i arrangeringen av den Globale Gravekonferansen (GIJC).  Molstad Andresen informerte tidlig både GIJC og andre søsterorganisasjoner om opplysningene i manifestet som utpeker journalistkonferansen som enkle og attraktive mål for terror.  GIJC venter over 500 journalister fra hele verden. Arrangementsansvarlig  Henrik Kaufholz i GIJC sier det blir strengere identitetssjekk enn tidligere.
 
- GIJC i Kiev finner sted på et stort hotell, som har egen væpnet sikkerhetstjeneste. Dette er ikke så uvanlig i Øst-Europa. Men det er også andre gjester på hotellet samtidig med konferansen, så det gjelder å avgrense området og sikre at alle bærer navneskilt, som vi på en eller annen måte må gjøre svært vanskelig å forfalske. Vi vil også informere deltakerne om at de ikke kan bevege seg rundt uten synlig navneskilt. I prinsippet kan hvem som helst melde seg på konferansen, men foreløpig er bare kjente navn på listen. Vi vil være ekstra oppmerksommen på å få sjekket identiteten. Det lettes av at svært mange av deltakerne må ha visum, vi får mange personlige data om deltakerne i år.
 
Det gjøres ingen større endringer i arrangementet etter terrorangrepene i Oslo og Utøya, men innholdet blir noe endret, forteller Kaufholz.

- Vi har allerede et par foredragsholdere til å fortelle om hvordan de graver i ekstremistiske islamske miljø. Nå kommer det også noe om høyrefløyen. Vi må vel også ha en diskusjon om de etiske dimensjonene, sier Kaufholz.

SKUP-styret diskuterer
Tre uker før GIJC-konferansen i Kiev møtes SKUP-styret til sitt årlige helgeseminar. Der skal grovrammene for neste års konferanse i Tønsberg stakes ut. Sikkerhet og terrorangrepene blir et naturlig tema også for SKUP-styret.

- SKUP har aldri tatt lett på sikkerhet. Vi har hatt mange kontroversielle gjester opp gjennom årene, og gjennom det hatt et nært samarbeid med både lokalt politi og PST, i tillegg til hotellet og et lokalt vaktselskap. Men sikkerhetstiltak med utgangspunkt i planer som Behring Breivik skisserte i sitt manifest, har vi av naturlige grunner ikke tatt høyde for. Dette vil bli et naturlig samtaleemne når SKUP-styret samles til arbeidshelg i september, sier SKUP-leder Heidi Molstad Andresen.