Førstemann i fast SKUP-stilling

Jens Egil Heftøy er ansatt i fast stilling som sekretariatsleder for SKUP fra 17. august. Det viste seg å være på mer enn høy tid.
 

Heidi Molstad Andresen 08.08.2011 11:46

Jens Egil Heftøy ble ansatt som sekretariatsleder i et toårig åremål i august 2009. Da styret i sommer startet arbeidet med å fornye arbeidskontrakten hans, tok vi rutinemessig kontakt med NJs juridiske rådgiver for å forsikre oss om at en forlengelse av åremålet ikke var i strid med arbeidsmiljøloven.

Svaret vi fikk, var overraskende. Det viste seg at sekretariatslederstillingen som sådan aldri har oppfylt de strenge kriteriene til åremål. Heftøy skulle vært ansatt i fast stilling fra første dag.

SKUP-styret er de første til å beklage dette – og samtidig glade for at det var vi selv (og ikke Heftøy eller en gravende kollega) som oppdaget blunderen før vi fikk rettet opp feilen.  Heftøy har for øvrig tatt i mot den faste stillingen med et stort og positivt overrasket smil.

Det har vært mange saker i mediebransjen de siste årene om misbruk av prosjektstillinger og midlertidig ansettelser, og NJ har kjempet en avgjørende kamp for å hjelpe sine medlemmer til fast jobb. SKUP mener det er svært viktig å støtte opp om NJs arbeid, og at det derfor er naturlig å være åpne om den uriktige åremålskontrakten.
Vi ønsker samtidig å understreke at utlysingen av den opprinnelige åremålsstillingen aldri var et forsøk på å omgå lovverket, men et resultat av manglende kunnskap om det.

Nå har vi, som ferske arbeidsgivere, også lært: Det er svært begrenset hvem som kan ansettes på åremål. I følge loven er det bare øverste leder som kan ansettes i en slik stilling, hvilket betyr at det også må være en nest øverste leder osv.  Det er også krav om at bedriften er av en viss størrelse. Sekretariatslederstillingen og SKUP som organisasjon oppfyller ingen av disse kravene.

Spre det gjerne videre!

Heidi Molstad Andresen, SKUP-leder