«15000 tegn? En notis!»

Det nye gravemagasinet Plot satser høyt med lange saker.

Anne Skalleberg Gjerde, 02.04.2011 11:12

 Erlend Frafjord, Jo Bredeveien og Knut Gjerstad Olsen hadde førpremiere på gravemagasinet Plot lørdag formiddag. Offisiell lanseringsdato er 7. april. FOTO: BRIAN CLIFF OLGUIN/SKUP



 Plot-gutta med coveret til første magasin i bakgrunnen. FOTO: BRIAN CLIFF OLGUIN/SKUP

- Vi pleier å si at nyhetspoenget i Plot gjerne ikke kommer før på side 13. I dette nummeret er det vel snarere på side 27. Vi skriver langt, men har også kortere saker. Helt nede i 15.000 tegn, sier Erlend Frafjord.

- 15.000 tegn? Det kaller vi en notis, parerer Jo Bredeveien og ler.

Sammen med Knut Gjerseth Olsen har de omgjort sluttpakker i Stavanger Aftenblad til Norges nye gravemagasin Plot. På bordet foran dem ligger den aller første utgaven av magasinet, rykende fersk. Offisiell lanseringsdato er 7. april.

Slapp nyhetspoenget før
Et lite skår i lanseringsgleden kunne vært at NRK Brennpunkt for kort tid tilbake hadde et program om surrogatmødre - med nyhetspoenget på den 27. siden av det første nummerets hovedreportasje. Men da valgte Plot å gå ut med poenget i media for å komme i forkant av Brennpunkt.

- Og vår historie er helt annerledes enn Brennpunkts. Den er på nesten 30 sider og presenterer det store bildet, fremholder Jo Bredeveien, som også sier at de med seks utgivelser i året naturlig nok blir hektet av nyhetskarusellen.

- Vi ser stort sett på de gode historiene framfor tematikk, sier han.

"Tar en Åsne"
Skaperne er ikke altfor glade i ordet gravemagasin, og sier de valgte navnet "Plot" foran "Spade" fordi det ikke bare skal dreie seg som undersøkende journalistikk.

- Vi skal "ta en Åsne", men for å unngå en ny bokhandler-sak vil vi spille med åpne kort hele veien. Alt av tilleggs- og bakgrunnsmateriale blir lagt ut på nettsidene våre. På den måten kan spesielt interesserte selv bedømme hvorvidt vi har rett i våre antakelser om hva som foregår inne i personenes hoder. I tillegg får de et innblikk i hvordan vi jobber, metodisk sett, forteller Bredeveien.

- Ikke som Memo
- Mange har snakket om Memo og spådd at det vil gå samme veien for oss, men jeg mener det er feil å sammenlikne oss med dem. De var i større grad et nyhetsmagasin, og kom ut mye hyppigere enn Plot - som skal ha seks utgaver i året, sier Erlend Frafjord.

Han legger til at Plots kostnadsbudsjett er betydelig lavere - foreløpig er det på 4,5 millioner.

Litt starthjelp har de også fått. Alle Morgenbladets 21.000 abonnenter får nemlig tilsendt den første utgaven gratis.

- Normalt bør vi bør selge 7000 av hvert opplag, fordelt 50/50 på løssalg og abonnementer. På lang sikt bør vi helst komme opp i 10.000, sier Frafjord.