Hjemmeseier til Tønsbergs Blad

TV 2-guttene Asbjørn Olsen og Jens Christian Nørve fikk Skup-diplom. Hjemmeseier til Tønsbergs Blad for avsløringene om Frp-nestleder Per Arne Olsen. 


 Tønsbergs Blads Kristin Monstad Lund får diplom og klem. FOTO: BRIAN CLIFF OLGUIN/SKUP



 Thor Woje deler ut diplom til TV 2s Asbjørn Olsen og Jens Christian Nørve. Thomas Ergo i Dagbladet i bakgrunnen. FOTO: BRIAN CLIFF OLGUIN/SKUP

 Den første av i alt fire Skup-diplomer til Thomas Ergo i Dagbladet, for reportasjeserien "De visste, men tiet. Reportasjer om utviklingshemmedes rettssikkerhet". 

- Tankene mine går i dag til de overgrepsofrene og pårørende som har våget å stå fram i disse sakene. I tillegg har de gitt meg fullmakt til å grave i deres saker, og jeg vet at det har vært utfordrende og tungt for mange. Likevel vet jeg at mange i dag er stolt over å ha satt fokus på denne problemstillingen. Det som gleder meg ekstra i dag er at utviklingshemmedes rettssikkerhet har fått mer oppmerksomhet enn på lenge, sier Ergo til Skup.no. 

- Journalisten trekker fram enkelthistorier som gjør et sterkt inntrykk. Gjennom å samle og analysere informasjon fra mange ulike kilder og foreta helt nye undersøkelser, får han også fram et helhetsbilde som avslører at sårbare og risikoutsatte mennesker har dårligere rettssikkerhet enn andre i vårt samfunn, heter det i juryleder Thor Wojes begrunnelse. 

- Tålmodige observasjoner i felten

Neste diplom gikk til TV 2 og journalistene Jens Christian Nørve og Asbjørn Olsen for ambassadesakene, der de to journalistene med oppfinnsomhet og spektakulære journalistiske metoder avdekket overvåking av norske borgere. 

- I dag er jeg bare stolt av oss og i TV 2. Det er så fantastisk deilig å jobbe i en redaksjon som prioriterer gravejournalistikk, sier Jens Christian Nørve til Skup.no om diplomet.

Han er absolutt ikke skuffet, selv om saken hans var utropt til favoritt på forhånd. 


- Skuffet? Er du gal? Vi var forberedt på alt, og vi trodde det kunne bli ingenting. I dag er jeg bare stolt av kollegaene mine som drar hjem en SKUP-pris. Dette er skitbra!, sier en entusiastisk Nørve til Skup.no. 

Han og kollega Olsen får ros av juryen: 

- Et bredt spekter av kilder og metoder måtte til for å belyse overvåkingens omfang og identifisere de involverte. Målbevisste søk i en rekke registre og databaser ga biter av informasjon. Anonyme kilder bidro med ytterligere informasjon. Men det var tålmodige observasjoner i felten som til slutt førte til gjennombruddet.
 

 

Gravde i amerikanske dokumenter

Diplom nummer tre går til Kjetil Sæther (Finansavisen/Dagens Næringsliv) for prosjektet "Thule Drilling og Anders-Ivar Olsen".

- Journalistens kreative bruk av amerikanske rettsdokumenter ga innsyn i hvordan den norske finansmannen bygget opp sin formue i utlandet, beskyttet av skatteparadisenes postboksselskaper og diskresjon, er blant tingene juryen skriver i sin begrunnelse. 

Diplom for Olsen

Sist, men ikke minst, fikk Tønsbergs Blad diplom for Ungbo-saken og Jarlsø-saken, på hjemmebane i kulturhuset Oseberg.

- Alt vi har gjort i denne saken har blitt mistenkeliggjort, og det har vært veldig vanskelig. Derfor er det ekstremt deilig å stå her i kveld og vise at det gjelder å ikke gi seg, og aldri gi opp, sier diplomvinner Kristin Monstad Lund. Hun deler diplomet med Tønsbergs Blad-journalistene Vegar Vatn og Jon Cato Landsverk. 

- Juryen er imponert over journalistenes standhaftighet og mot i omstridte saker der de møtte mye motstand og der det kan være fristende å gi opp underveis. Ved kritisk å ettergå beslutninger og handlinger har avisen og journalistene tatt sin samfunnsrolle i lokalmiljøet på alvor. Politikeres etikk og moral er satt ettertrykkelig på dagsorden, heter det fra Woje. 


 

Saken oppdateres!